Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как започва учебната година във Виена

| обновено на 15.09.20 в 11:18
Снимка: eurochicago.com

С много вълнения, но и притеснения, започва учебната година в българското училище във Виена, мерките се затягат, но въпреки това годината започва присъствено. В училището учат над 360 деца от подготвителна група до 11 клас. Първолаците са четири паралелки, а за новата 2020/2021 г. са се записали нови 50 деца.

Тази извънредна година е трудна не само за децата и родителите, но и за общността на българските училища в чужбина – те поддържат връзка помежду си, обменят опит и споделят притеснения, изтъкна Ирина Владикова, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във Виена. Тя добави, че българските училища по света се радват на подкрепа от страна на министреството на образованието.

Госпожа Владикова изрази и голямата си признателност към всички учители, преподаващи зад граница, за които учителстването често не е първа професия. При тях то е по-скоро мисия и израз на любовта им към българския език и към децата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49