Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ползите от видеоуроците и образованието без граници

Снимка: Кан Академия, ФБ страница

Учебната година започва винаги започва с вълнение и трепет, но тази година и с тревога – какво ще стане, ако децата отново бъдат затворени. Последната година пък показа колко полезни са учебните платформи и различните ресурси за онлайн обучение. Не на последно място, успешните модели показват колко вълнуващо може да бъде ученето.

Такава платформа е Кан Академия – вероятно най-мащабният образователен портал в света. Той е безплатен и има раздели за ученици, учители и родители.

Порталът предлага богати ресурси по тъй наречените "STEM дисциплини" ((science, technology, engineering and mathematics/наука, технологии, инженерни науки и математика) и дава големи възможности за подготовка, при това безплатно.

От 2011 г. насам над българската версия работят и стотици доброволци – преводачи, редактори, учители и специалисти от различни области. В Кан Академия на български (bg.khanacademy.org) са достъпни над 5000 преведени видеоурока, десетки хиляди упражнения и тестове, както и статии. Скоро ще са достъпни и материалите по световна история, музика, философия и критично мислене. Посещавани са от десетки хиляди потребители месечно. 15% от българските ученици редовно изоплзват ресурсите на платформата за подготовката си.

За ползите и недостатъците на дистанционното обучение Таня Любенова разговаря с Иван Господинов, председател на сдружение "Образование без раници".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40