Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да почетем стихове на Малина Томова

Снимка: личен профил на Ана Цанкова

Малина Томова (1950-2011) не беше от поетите, които създават шум около себе си и творчеството си. Отдадена на другите, изключително скромна, тя тихо и методично вършеше работата си като редактор, издател и защитник на човешките права. Филмът „Гори, гори, огънче“ по неин сценарий с режисьор Румяна Петкова беше обруган от националисти и ченгета, създаде ѝ много неприятности, но казваше истината за смяната на имената през 70-те години на XX в., разкривайки съдбата на обикновените хора в едно родопско село. 

Малина Томова беше безкомпромисна и в творчеството, и в живота си, но днешното време предпочита по-гъвкавите и приспособимите. И въпреки че тя си отиде рано, нейните стихотворения продължават да се четат.

Група млади хора са решили да ни напомнят за нея с литературно четене. То ще се състои на 16 септември от 19.30 часа в Делта блус бар. Нека всички, които ценят Малина Томова, да се присъединят, защото, както пишат организаторите Ана Цанкова, Христо Мухтанов и Антон Серкеджиев в поканата: „Има хора, които не си отиват, без значение накъде са запътили душите си.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репортаж на Рада Асенова от седмото небе

Мястото е седмото небе. Оттам директно предава Рада Асенова. Или по-точно поетичната ѝ книга. В нея има негласен диалог с читателя. Рада му разказва за израстването на човека и всичко, което то води със себе си, а читателят преосмисля изреченото от нея. Диалогът повествовател споделя за любовта, за трънчетата, които тя забива, за изкуството да вдишваш..

публикувано на 30.09.20 в 16:10
Откриване на изложбата „Home Sweet Home“ на Надя Шурел

Европейски ден на езиците – онлайн до 2 октомври

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. на 26-ти септември по инициатива на Съвета на Европа за насърчаване многоезичието в Европа. Тази година събитието в България е онлайн от 30 септември до 2 октомври и ще бъде достъпно за всеки от всяко място в страната. Културни институти и посолства на 19 държави са приготвили интерактивни и забавни..

публикувано на 30.09.20 в 15:55

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова. „Аз сега излизам от този..

публикувано на 30.09.20 в 13:25
Проф. Милена Цанева

Всичко в този живот е интересно, но най-важна е любовта

„Броеница. Из гънките на паметта“ – така е нарекла своята мемоарна книга професор Милена Цанева, литераторка, автор на 14 книги, дългогодишна преподавателка в Софийския университет. Едва ли има човек, който някога се е занимавал с литература и не е чел нейните книги, посветени на Иван Вазов. В мемоарите ѝ оживяват картини от някогашна София,..

публикувано на 30.09.20 в 10:05

„Стената“ – пространство за графити в Квадрат 500

Националната галерия отваря вратите на Квадрат 500 за най-добрите български графити артисти в рамките на дългосрочния проект „Стената“. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, авторите получават своя собствена стена, на която първо рисуват пред публика, а след това произведенията им остават изложени около половин..

публикувано на 29.09.20 в 16:42