Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой:

Християн Бакалов: Моята отправна точка е човекът

Ние, артистите, трябва да сме деца на света

3
Християн Бакалов
Снимка: Ани Петрова

Главен герой в "Нашият ден" е Християн Бакалов. Българо-френският артист живее и работи през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел. 

PURE e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Целта е зрителят да бъде преведен през лабиринт от различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането за реалност и имагинерност. Това е втората инсталация от трилогията "ЕТЕРНИЯ", посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза. Създадена специално за пространствата...

Християн Бакалов разказва за инсталацията PURE future (ЧИСТО (бъдеще).

"Винаги съм мислел, че ние, артистите, трябва да сме деца на света, които обикалят и разнасят красотата във всички части на планетата. Париж е едно място, което дава огромна възможност както да се запознаем с много хора, така и ние самите да се проектираме пред много хора."

Артистът смята, че прави най-леснодостъпното изкуство:

"Формата изглежда странна и недостъпна, защото е нова и хората не я познава. От друга страна, забелязвам по света, че хората, които не са стъпвали нито в театър, нито в галерия, нито в музей, успяват много лесно да се потопят в атмосферата. 

Моята отправна точка е човекът и неговия най-важен елемент – съпричастността към другия. Чувството, че всички сме едно, че всички сме безкрайно чисто в основата, в нашата есенция."

Творецът изправя хората пред едно предизвикателство – като огледало, което им дава възможност да се отразят и сами да видят докъде достига тяхното любопитство, тяхната смелост, тяхното желание да открият другия. И най-вече, как е възможно да се доверим на някой, който не виждаме или не познаваме, без да ни е страх, без да реагираме към него с агресия или с омраза...


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поглед към София

Всяка година на 17 септември думите на апостол Павел до коринтяните си проправят път към душите на хората. Във времето, в което живеем – и към страниците им във Фейсбук, но не това е важното. Важното е, че не често, не в повечето случаи, а винаги накрая „остават тия трите: вяра, надежда и любов, но най-голямата от тях е любовта“. Затова..

публикувано на 18.09.20 в 19:45

Тома Марков в "Развалини"

Името на Тома Марков е добре познато за хората, които се интересуват от литература през последните 20 години. Поетичното му присъствие започва в средата на 90-те години на миналия век с книги, които тогава излизаха в ограничен тираж. Той е един от авторите на сп. "Егоист", следват романи и книги с поезия, които имат широка публика. Тома Марков е един от..

публикувано на 18.09.20 в 16:38

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ..

публикувано на 18.09.20 в 16:22

75 години от рождението на Катя Паскалева

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Кариерата ѝ започва с участие в самодейния театър, където играят баща ѝ и негови приятели. 7-годишна е, когато играе момче – син на партизанин. Във ВИТИЗ я приемат през 1963 г. Тогава тя става част от имената, дали облика на българското съвременно кино и театър...

публикувано на 18.09.20 в 09:27

КвАРТал Фестивал се завръща с пето издание

На 18 септември в София започва петото юбилейно издание на фестивала за градска култура„KvARTal“. До края на уикенда карето, очертано от булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“, показва най-доброто от себе си. Галерии, занаятчийски ателиета, кулинарни работилници и културни институции отварят вратите си за любопитните...

обновено на 18.09.20 в 09:13