Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

София в родовата памет

Снимка: @nightofstories.org

Творци от сферата на различни изкуства ще разказват лични, семейни и родови истории, свързани със София и нейното културно наследство. Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 19 и 20 септември в Камерната зала на Националния студентски дом на площад „Народно събрание“ №10. 

И в двата дни „Нощ на историите“ ще продължи от 16 до 20 часа в четири тематични блока. Първият е исторически и е посветен на историите на познати и непознати личности, места и събития от миналото на София. Следващите са посветен на творците от музиката и театъра, рок групите от 80-те и 90-те години; на платформи и инициативи за София. А последният тематичен блок е литературен. В него ще участват творци, които са и наследници на артистични фамилии – поетът Владимир Левчев, син на Любомир Левчев; Кин Стоянов, син на Радой Ралин; Анна Хаджимишева, внучка на поета и преводач Валери Петров. Ще чуете истории от Александър Шпатов, автор на сборника „#НаЖивоОтСофия“, инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София и организатор на литературни обиколки из столицата. Румен Баросов, гл. редактор на литературното списание „Ах, Мария“ ще разкаже за местата и хората, оставили спомен в историята на списанието.

Момчил Цонев – журналист, писател и културен мениджър, докторант по онлайн журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, е инициатор на този проект. Той е сред 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. в класацията на Международната младежка камара. Създател е и на националния исторически сайт Сторник (stornik.org), на медията за доброволчество и добротворчество Добрите българи (dobrite.bg) . Организатор е на фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест), в Габрово и в Пловдив. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репортаж на Рада Асенова от седмото небе

Мястото е седмото небе. Оттам директно предава Рада Асенова. Или по-точно поетичната ѝ книга. В нея има негласен диалог с читателя. Рада му разказва за израстването на човека и всичко, което то води със себе си, а читателят преосмисля изреченото от нея. Диалогът повествовател споделя за любовта, за трънчетата, които тя забива, за изкуството да вдишваш..

публикувано на 30.09.20 в 16:10
Откриване на изложбата „Home Sweet Home“ на Надя Шурел

Европейски ден на езиците – онлайн до 2 октомври

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. на 26-ти септември по инициатива на Съвета на Европа за насърчаване многоезичието в Европа. Тази година събитието в България е онлайн от 30 септември до 2 октомври и ще бъде достъпно за всеки от всяко място в страната. Културни институти и посолства на 19 държави са приготвили интерактивни и забавни..

публикувано на 30.09.20 в 15:55

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова. „Аз сега излизам от този..

публикувано на 30.09.20 в 13:25
Проф. Милена Цанева

Всичко в този живот е интересно, но най-важна е любовта

„Броеница. Из гънките на паметта“ – така е нарекла своята мемоарна книга професор Милена Цанева, литераторка, автор на 14 книги, дългогодишна преподавателка в Софийския университет. Едва ли има човек, който някога се е занимавал с литература и не е чел нейните книги, посветени на Иван Вазов. В мемоарите ѝ оживяват картини от някогашна София,..

публикувано на 30.09.20 в 10:05

„Стената“ – пространство за графити в Квадрат 500

Националната галерия отваря вратите на Квадрат 500 за най-добрите български графити артисти в рамките на дългосрочния проект „Стената“. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, авторите получават своя собствена стена, на която първо рисуват пред публика, а след това произведенията им остават изложени около половин..

публикувано на 29.09.20 в 16:42