Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

КвАРТал Фестивал се завръща с пето издание

| обновено на 18.09.20 в 09:13

На 18 септември в София започва петото юбилейно издание на фестивала за градска култура„KvARTal“. До края на уикенда карето, очертано от булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“, показва най-доброто от себе си.

Галерии, занаятчийски ателиета, кулинарни работилници и културни институции отварят вратите си за любопитните. Няколко улици ще бъдат временно затворени за автомобилно движение, за да се освободи място за живи изпълнения, танци и детска игра.

Фестивалът е най-голямото от събитията, организирани от инициативата за артквартал в София „КвАРТал“. Тази година извънредната обстановка диктува по-кратка програма, споделя Мартина Стефанова, но с обявяването на датите за провеждане все повече от кварталните творци и бизнеси пожелали да се включат със свои собствени събития.

На страницата на фестивала във фейсбук
всяка минута се появяват нови и нови покани за събития.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирмена Чичикова открива с пърформанс фестивала RADAR 2020

Седмото издание на фестивала RADAR Beyond Music (23 – 25 октомври) във Варна е с изцяло българска програма тази година. Ще бъдат представени селектирани творби на авангардни артисти, създадени през месеците на изолация, които показват несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата. Всички те са своеобразен манифест за важността..

публикувано на 23.10.20 в 14:19

Художникът Илиян Колев участва в Есенния салон в Париж за втори път

Художникът Илиян Колев за втора поредна година участва в Есенния салон в Париж. Той е избран от престижно жури заедно с 890 художници от цял свят. Представя се с картината „Конструкция 7„ (с размери 130/97), изпълнена в техника "акрил върху платно", в секция „Абстракция“. Салонът е изключително успешно годишно културно събитие, което..

публикувано на 23.10.20 в 12:54

Изложба живопис на Захари Каменов

Един от истинските, вечно търсещи и винаги различни артисти, Захари Каменов отново ни покорява с диапазона на своята чувствителност, с дълбоките асоциации и знакови енигми, които присъстват в творбите му. Сега в галерия „Арте“ той показва новата си изложба, която има ретроспективен характер, защото включва и произведения от 1985 година, но..

публикувано на 23.10.20 в 11:12

Ивайло Христов: Неглижирането на изкуството се връща като бумеранг

"Виждаме неща, несъвместими с какъвто и да било човешки морал. И това е в следствие на неглижирането на образованието, на изкуството, на културата ." Това сподели актьорът, режисьор и преподавател проф. Ивайло Христов, Главен герой в "Нашият ден": " Правя една пиеса в Театър 199. Казва се "Боклук" . Пиесата спечели конкурса за нова българска..

публикувано на 23.10.20 в 10:15

Прозрачността на поезията

След 25-годишно мълчание Стоянка Грудова (1948 – 2018) издаде стихосбирките си „Аз, рибата“ и „Бъдещето между нас“. За съжаление това се оказаха последните ѝ книги.  Сега сред читателите е стихосбирката ѝ с избрана и непубликувана поезия „Време на прозрачност“ (2020). В едно интервю тя казва за вдъхновението и писането на поезия:  „Съзнанието..

публикувано на 23.10.20 в 10:02