Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И астронавтите са хора

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Защо в НАСА ядат фъстъци преди полет и кога астронавтите играят покер? Има ли благоприятни и фатални дати за изстрелване на ракети? Кои са онези малки, но незаобиколими ритуали, които съпътстват овладяването на космическото пространство?

Екстремните обстоятелства, при които се работи в Космоса, в редица случаи водят и до спазването на определени ритуали и суеверия. Не само астронавтите добавят повече психологическа увереност и сигурност в името на успеха на една мисия. Екипите също спазват забрани и табута. 

Досещате се, че за руските космонавти песента "Земля в илюминаторе" е задължителна, но знаете ли, че преди полет екипът винаги гледа "Бялото слънце над пустинята".

Какви други странности и суеверия почитат космонавтите от НАСА И РОСКОСМОС?

Разказва администраторът на сайта Космос БГ Светослав Александров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н.Пр. посланик Санджай Рана

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Посещението в Индия е преживяване, което променя хората

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Много благодаря на "Покана за пътуване" за възможността за този разговор, защото връзките между България и Индия се развиват много бързо. Ние имаме различни и отдавнашни контакти и е хубаво да говорим за тях, за да могат повече хора и от двете страни да са информирани. Да ви се представя. Казвам се Санджай Рана и..

публикувано на 17.05.22 в 12:25

Защо слънчогледите сочат на изток

Всички знаем, че слънчогледите сочат на изток, но науката не спира дотук, а си задава въпроса защо? Оказва се, че ориентирани по този начин, цветовете се запазват в по-добро състояние, дават повече и по-големи семки и като цяло се чувстват по-добре. Всичко опира до светлината и топлината на слънцето, науката обаче продължава да се пита защо...

публикувано на 17.05.22 в 08:15
Сен Мартен

Д-р Ана Пейкова за карибските острови Ямайка, Кюрасао и Сен Мартен

В "Покана за пътуване" неведнъж съм разпитвала д-р Ана Пейкова и като дерматолог със съвети как да опазим кожата си в различни кътчета на земята, и като екстремен пътешественик. Този път гостува във второто си амплоа. Неотдавна лекарката се завърна от   екскурзия до островите Ямайка, Кюрасао и Сейнт Мартен. Завтекох се към кабинета на д-р Пейкова за..

публикувано на 16.05.22 в 08:25

Една модерна жена

"Ако носът ѝ беше по-къс, днес лицето на света щеше да е различно", кисело ще каже по неин адрес един математик, живял около 18 века след нея. Коварна прелъстителка, пресметлива владетелка, пагубна красавица, чаровна умница – каква е била Клеопатра, една от най-прочутите исторически личности? Животът и царуването на последната представителка на..

публикувано на 14.05.22 в 12:05

Не-човешко бъдеще

"Кой е господарят на света?" питат често децата. Ако някое извънземно от далечна галактика наблюдава Земята, може да стигне до заключението, че доминиращият вид на нашата планета са кучетата или котките. В крайна сметка хората обикновено работят часове наред, за да осигурят храната, подслона и грижите за здравето на своите любимци, които..

публикувано на 12.05.22 в 10:30