Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откъде тръгва проблемът с безводието

Снимка: БГНЕС

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората.

В Севлиево се оплакват от сушата, но не се радват и на обилните дъждове. След изсичането на горите във вододайните зони много бързо се образува кална маса, влизаща в пречиствателната станция и водата отново се спира до утаяването й, коментира Димитър Тонев, който живее в едно от засегнатите села Ловнидол.

„Значи ние сме без вода и при суша, и при обилен дъжд“, обобщава Димитър Тонев.


Севлиевско не е единственото място с недостиг на вода. А и сухите лета не са най-голямата беда. Проблемът в Перник не започна през лятото, Хасково също е изправен пред хроничен недостиг – тези случаи не се решиха, просто излязоха от фокуса на общественото внимание.

"В България при правилно използване на източниците на водоснабдяване и ако с магическа пръчка се решат проблемите на водопреносната мрежа, никъде няма да има недостиг на вода", каза проф. д-р инж. Петър Калинков, преподавател в катедра “Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите”.

"Ако нямаше проблем със загубите на вода, нямаше да има недостиг, дори в сушави години, каквато беше тази.

Огромният проблем идва от мрежата е стара, 80% от тръбите са на 40, 50, 60 години, които непрекъснато дават течове и от 100 л вода по трасето до потребителя стигат 40.

Цялостна промяна би била много скъпа, има вариант да се стигне до добър резултат, но за целта е нужно изграждането на зялостна стратегия, изтогвена от експерти.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За нуждата от превенция на употребата на наркотици в училищата

Преди дни се състоя поредната акция на МВР срещу разпространението на наркотици около и в училищата. Говори ли се достатъчно в обществото за този проблем, затваряме ли очите си за зависимостите, достатъчна ли е превенцията? Справянето с проблема изисква мобилизация на институции, осъществяващи превенция, образователни програми, учители,..

публикувано на 22.10.20 в 15:46
Теофан Райнов

Най-великият български шпионин

Тази история, разказана в предаването „Семейно радио“, ви връща преди Освобождението. Наш гост е историкът Димитър Гилев, който ще ни запознае с изключително интересната съдба на Теофан Райнов. Според Гилев, Теофан Райнов е една от най-значимите фигури в нашата история, за която за съжаление, днес знаем много малко. В същото време в Западния свят..

публикувано на 22.10.20 в 12:50
Серги Сергиев

Бъдещето на работата с клиенти

Възможно ли е изкуственият интелект да бъде контролиран? Каква е цената на безкрайните възможности, които технологиите дават? Днес търсачките знаят за нас, нашите интереси и потребителски възможности повече от нас самите, а и разполагат с безкраен набор инструменти да моделират желанията ни.  Никога досега продавачите не са имали възможността така добре..

публикувано на 22.10.20 в 12:00

Преценката за тежестта на заболяването е на специалиста, а не на пациента

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за изследване с PCR тест на граждани от своите пациентски листи при съмнение за заразяване с Covid-19. По какъв начин ще бъдат издавани тези направления и как може да стане това – отговор в  рубриката "Сигурни всеки ден" на "Нашият ден"  дава  д-р Гергана Николова, член на УС на..

публикувано на 22.10.20 в 11:21

Програма за индивидуално менторство – АBLE Mentor​

За да се отгледа дете, е нужно цяло село – всички сме чували тази максима. За да повярва в себе си едно дете, да посреща предизвикателствата на живота, да решава проблеми, да осъществява идеите си понякога му е нужно подбутване, добър пример, подходящ човек. Казват, че, когато ученикът е готов, учителят се появява – но понякога, за да се осъществи..

публикувано на 21.10.20 в 14:00