Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Големият български цигулар Минчо Минчев на 70 години – щрихи от портрет

Снимка: Василка Балевска/sofiamusicweeks

Ден след като Минчо Минчев навърши 70 години – знаменателно е роден на християнския празник „Вяра, надежда и любов“, „Музикалната вечер” на програма „Христо Ботев“ на 18 септември от 19.30 часа ще ви срещне с талантливия български музикант. Още два негови юбилея се сплитат през тази година – 60 години от първия му самостоятелен концерт на сцена и 30 години от успешната му педагогическа дейност – той е професор по цигулка в Университета по изкуства „Фолкванг“ в Есен.

Малки монолози, размисли, спомени съставляват щрихите от портрета на Минчо Минчев, който той сам „рисува“ словесно, а въздействащи багри към чутото прибавят записите, запечатали неговото изпълнителско творчество. Как подрежда именитият цигулар скалата на своите ценности? „Никаква скала“ – споделя артистът – „Имало е един стремеж да не се примирявам и да търся нови неща, нови багри, нови усещания, които не само да ги мислиш, но и да ги изживееш и да ги предадеш. Да ги предадеш така, че хората да ги разберат. Това ми е било най-важното, когато съм бил аз на сцена и когато съм на сцена. Всичките изисквания, които съм имал към студентите си и към хората, с които работя в майсторските класове, с които имам контакти, е да търсят непрекъснато. И когато е станало добре, на другия ден да търсят да стане още по-добре. Винаги е възможно! Като си помисли човек каква невероятна конкуренция има по света в момента – трябва човек да си даде сметка, че така, нищо от само себе си, няма даром да получи. Трябва да го извоюва – не само да е талантлив и да работи страшно много, но и капчица щастие и късмет. Но неуморен труд, абсолютно неуморен труд. Няма такова нещо, автоматично да вземеш инструмента и то да стане както искаш. Не! Колко често сме доволни от това, което сме направили? Винаги има нещичко, което е било още по възможностите ни. С музиката трябва да внушаваш, да могат хората да я изживеят, да забравят къде са, да забравят за проблемите си. Това изкуство не трябва да бъде обяснявано – все едно да стоиш пред една картина и някой да ти я обяснява. Ако не въздейства ти отиваш на някаква администраторска работа“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Фредерик Шаслен: Един оркестър, това е най-красивият инструмент

„Последният път, когато дирижирах симфония № 3 на Малер, бях впечатлен, докато гледах и слушах соло тромбона от първа част. Мислех си: „Уау, това е може би голямото соло, което всички тромбонисти учат и свирят, и със сигурност най-дългото и най-известно соло в оркестровата литература. И така, защо да не го развием в по-дълго парче?“ Така се раждат..

обновено на 05.03.21 в 09:11
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, март 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 04.03.21 в 11:57
Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО . Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно..

публикувано на 04.03.21 в 10:05