Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Големият български цигулар Минчо Минчев на 70 години – щрихи от портрет

Снимка: Василка Балевска/sofiamusicweeks

Ден след като Минчо Минчев навърши 70 години – знаменателно е роден на християнския празник „Вяра, надежда и любов“, „Музикалната вечер” на програма „Христо Ботев“ на 18 септември от 19.30 часа ще ви срещне с талантливия български музикант. Още два негови юбилея се сплитат през тази година – 60 години от първия му самостоятелен концерт на сцена и 30 години от успешната му педагогическа дейност – той е професор по цигулка в Университета по изкуства „Фолкванг“ в Есен.

Малки монолози, размисли, спомени съставляват щрихите от портрета на Минчо Минчев, който той сам „рисува“ словесно, а въздействащи багри към чутото прибавят записите, запечатали неговото изпълнителско творчество. Как подрежда именитият цигулар скалата на своите ценности? „Никаква скала“ – споделя артистът – „Имало е един стремеж да не се примирявам и да търся нови неща, нови багри, нови усещания, които не само да ги мислиш, но и да ги изживееш и да ги предадеш. Да ги предадеш така, че хората да ги разберат. Това ми е било най-важното, когато съм бил аз на сцена и когато съм на сцена. Всичките изисквания, които съм имал към студентите си и към хората, с които работя в майсторските класове, с които имам контакти, е да търсят непрекъснато. И когато е станало добре, на другия ден да търсят да стане още по-добре. Винаги е възможно! Като си помисли човек каква невероятна конкуренция има по света в момента – трябва човек да си даде сметка, че така, нищо от само себе си, няма даром да получи. Трябва да го извоюва – не само да е талантлив и да работи страшно много, но и капчица щастие и късмет. Но неуморен труд, абсолютно неуморен труд. Няма такова нещо, автоматично да вземеш инструмента и то да стане както искаш. Не! Колко често сме доволни от това, което сме направили? Винаги има нещичко, което е било още по възможностите ни. С музиката трябва да внушаваш, да могат хората да я изживеят, да забравят къде са, да забравят за проблемите си. Това изкуство не трябва да бъде обяснявано – все едно да стоиш пред една картина и някой да ти я обяснява. Ако не въздейства ти отиваш на някаква администраторска работа“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкусителната Далила на Агнес Балтса

Това е едно от великите артистични достижения на прочутото мецосопрано в шедьовъра на Сен-Санс „Самсон и Далила“ – брилянтен запис за Philips от 1989 година. А партньорството им с Хосе Карерас наистина е за завист. Наричат ги идеалната сценична двойка – мечта за всеки диригент и режисьор! Сър Колин Дейвис ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио...

публикувано на 17.10.20 в 08:55
Явор Желев

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в петъчната вечер на 16 октомври в обичайния час преди полунощ. В това издание на предаването ще..

публикувано на 16.10.20 в 13:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2020 година

16 октомври 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Капричо в си бемол мажор BWV 992. 3.11 часа – Фридерик Шопен (1810-1849), Ноктюрно № 7 в до диез минор, oп. 27 № 1. 3.16 часа – Роберт Шуман (1810-1856), Крайслериана, oп. 16. 3.45 часа – Ракел Гарсия-Томáс (р. 1984), „Старият ми грамофон“ № 1. 3.56 часа – Дьорд Лигети (1923-2006), Етюди № 15..

публикувано на 16.10.20 в 10:05
Зефира Вълова

В „Метроном” – бароков концерт от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив

В информационно-музикалното предаване „Метроном” ще чуете ехо от пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”, който бе първопроходникът в завръщането на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина за пандемията Covid-19. Ще излъчим концерта на Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот..

публикувано на 15.10.20 в 13:22

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс

Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет Действащи лица: • Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран • Самсон, водач на юдеите – тенор • Върховен жрец – баритон • Абимелех, сатрап на Газа – бас • Старият юдеин – бас Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.) Първо действие Евреите са се събрали на..

публикувано на 15.10.20 в 13:14