Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде е мястото на прокуратурата

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

Д-р Орлин Колев: Баланс между бързината и справедливостта – това би могло да върне доверието в съдебната власт

Снимка: БГНЕС

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

"В нашето общество има теми, които винаги могат да се актуализират и да се превърнат в нещо като теми-евъргрийни, по които винаги може да се каже нещо ново" – коментира на свой ред д-р Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, експерт по конституционно право, в предаването "Законът и Темида".

"Споделям мнението на г-н Вълчев, че повдигането на въпроса е политически акт, но има и някои юридически аспекти." – казва д-р Колев. Колкото до идеята Висшият съдебен съвет да се раздели условно на съдебен и прокурорски, д-р Колев поясни, че "Идеята за съдебната власт в системата от държавни органи винаги е била спорна и няма консенсус. Още в сега действащата Конституция се поставяше въпросът къде е мястото на съдебната власт?

Когато говорим за спорове за съдебната власт, имаме предвид най-вече къде е мястото на прокуратурата, защото нейните функции са различни от тези на съда и затова винаги се търси мястото на прокуратурата.

И преди е имало идеи прокуратурата да иде в изпълнителната власт, което обаче носи риск от компрометиране на нейната независимост.

Друга опасност пък е капсулирането ѝ в нещо само по себе си и превръщането ѝ в държава в държавата. Съдебната власт не бива да е саморегулиращата се отвътре система, трябва да търпи и контрол отвън." 

Основният въпрос е как да имаме работеща съдебна система.

Взирайки се в общественото желание, д-р Орлин Колев подчерта, че там най-вече е нужно връщането на доверието в съдебната власт, което минава и през кадровите, както и през структурните процеси.

"Реорганизацията на съдебната власт не е панацеята – няколко пъти сме го правили вече.

Важно е постигането на баланс между бързината и справедливостта – това би могло да върне доверието в съдебната власт и обществото да остане удовлетворено от функционирането на съдебната система."

Д-р Орлин Колев е магистър по право, доктор по конституционно право с дисертационен труд „Право на политическо сдружаване в Република България“. Научната и преподавателската му дейност започва от октомври 2006 г. като асистент по конституционно право в Академията на МВР. От май 2009 г. е асистент по конституционно право в катедра „Конституционноправни науки“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където продължава да преподава като главен асистент. Води лекционни курсове: Основни права на човека и тяхната защита, Конституционно право на Република България, Конституционен контрол, Организация на правозащитните институции, Избирателни системи и процедури. Участвал и изнасял доклади в редица национални и международни работни групи, конференции и симпозиуми по въпросите на защитата правата на човека, правовата държава и върховенството на правото. През 2015 г. участвал в експертна работна група към Народното събрание на Р България, изготвила конституционните промени в съдебната власт , а през 2010 г. в експертна работна група към Народното събрание на Р България по изготвяне и приемане на Изборния кодекс.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За нуждата от превенция на употребата на наркотици в училищата

Преди дни се състоя поредната акция на МВР срещу разпространението на наркотици около и в училищата. Говори ли се достатъчно в обществото за този проблем, затваряме ли очите си за зависимостите, достатъчна ли е превенцията? Справянето с проблема изисква мобилизация на институции, осъществяващи превенция, образователни програми, учители,..

публикувано на 22.10.20 в 15:46
Теофан Райнов

Най-великият български шпионин

Тази история, разказана в предаването „Семейно радио“, ви връща преди Освобождението. Наш гост е историкът Димитър Гилев, който ще ни запознае с изключително интересната съдба на Теофан Райнов. Според Гилев, Теофан Райнов е една от най-значимите фигури в нашата история, за която за съжаление, днес знаем много малко. В същото време в Западния свят..

публикувано на 22.10.20 в 12:50
Серги Сергиев

Бъдещето на работата с клиенти

Възможно ли е изкуственият интелект да бъде контролиран? Каква е цената на безкрайните възможности, които технологиите дават? Днес търсачките знаят за нас, нашите интереси и потребителски възможности повече от нас самите, а и разполагат с безкраен набор инструменти да моделират желанията ни.  Никога досега продавачите не са имали възможността така добре..

публикувано на 22.10.20 в 12:00

Преценката за тежестта на заболяването е на специалиста, а не на пациента

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за изследване с PCR тест на граждани от своите пациентски листи при съмнение за заразяване с Covid-19. По какъв начин ще бъдат издавани тези направления и как може да стане това – отговор в  рубриката "Сигурни всеки ден" на "Нашият ден"  дава  д-р Гергана Николова, член на УС на..

публикувано на 22.10.20 в 11:21

Програма за индивидуално менторство – АBLE Mentor​

За да се отгледа дете, е нужно цяло село – всички сме чували тази максима. За да повярва в себе си едно дете, да посреща предизвикателствата на живота, да решава проблеми, да осъществява идеите си понякога му е нужно подбутване, добър пример, подходящ човек. Казват, че, когато ученикът е готов, учителят се появява – но понякога, за да се осъществи..

публикувано на 21.10.20 в 14:00