Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: Рухна митът за безалтернативността на ГЕРБ

Ножицата между ГЕРБ и европейските ценности все повече се разтваря

проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

21 септември е Световен ден на мира. Има ли мир около нас и вътре в нас? За мира около нас в политически план коментар в "Нашият ден прави проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ. 

"В последните дни чухме протестите да говорят с гласа на Вашингтон и на Брюксел. Вашингтон излезе с доклад, в който се говори за "ендемична корупция", Брюксел, ЕП, излезе с множество въпроси, които протестърите вече бяха задали. По-съществено от това колко души има на площада е, че последните дни всички автори говорят ярко и категорично с гласа на протестите. Ясно беше опровергана основната опорна точка на управляващите "Корупция има навсякъде по света"."

Обвързването на евросредствата с върховенството на закона

"Урсула фон дер Лайен даде ясна политическа заявка, защото евросредствата у нас се използват за корупция – отиват в частни джобове, второ, за възпроизводство на съществуващия корупционен модел. Как става това – идват огромни евросредства, които така се разпределят при приятели, близки, фирми, че да създават клиентела, после тази клиентела гласува отново за управлението и така възпроизвежда този модел. Получава се един затворен кръг. ЕК е с много ясно съзнание за това как евросредствата могат да бъдат използвани не за развитие, а за възпроизвеждане на корумпирани управления. Този златен дъжд, който ще дойде от Брюксел, е важно да не завърти същия порочен кръг.

Преградата, която слага ЕС, е спазването на върховенството на закона. Това означава няколко неща: Антикорупция. Правосъдна система, която да не служи на управляващите и да защитава бандите (по думите на евродепутатка), а да служи на гражданите. Това е, което ЕК се опитва да преведе в политически термини, да превърне във всекидневна работеща политика. Това е, което искат и гражданите.

Проф. Кръстева подчерта, че ГЕРБ идва на политическата сцена с обещание за повече европеистичност (партия за европейско развитие...), а дистанцията и ножицата между ГЕРБ и европейските ценности, практики и политики все повече се разтваря.

Социологическите проучвания

"Рухна митът за безалтернативност на ГЕРБ. ГЕРБ се изравни с БСП. Втората тенденция е, че двете водещи партии имат по-малко от половината предпочитания на българските граждани... Очертан е профилът на силно свиващи се партии."

За ярката некомпетентност на управляващия елит (на неевропейско ниво), който ни отдалечава от Европа, за антиевропейското говорене – чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25