Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сръбско-българската война – премълчани или пропуснати факти

„Преминаване на Сръбско-българската граница“, картина от Антони Пьотровски
Снимка: Wikipedia

На 6 септември се отбелязаха 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Известно е, че този акт не е добре приет от съседните държавици, тъй като с присъединяването на Румелия към Княжеството, то удвоява площта си, с което изменя значително съотношението между силите на Балканите и се превръща в основен претендент за най-големия дял от наследството на разпадащата се Османска империя.

Само два месеца по-късно Кралство Сърбия обявява война на Българското княжество. От тази дата също ни делят точно 135 години. Но сръбската агресия срещу новородената ни държава съвсем не е неочаквана и вероломна, както сме учили по някогашните соц учебници. Защото още през 1881 г. сръбският крал Обренович уведомява Великите сили, че ще нападне веднага България след евентуалното обединение между Княжеството и Източна Румелия.

Как реагират братята ни по Христова вяра и техните крале в Гърция и Румъния, какви са териториалните им претенции към нас? Кои от Великите сили – Германия, Австро-Унгария, Русия и Великобритания са на страната на България и кои са против нея в тази братоубийствена война? Каква е ролята на Александър I Батенберг, наречен Князът на Съединението, в битката срещу нашествениците? Преувеличени ли са неговите заслуги за победата, или продължават да се пренебрегват?

Какво се знае и не знае за онези трагичните, но и епични дни на покруси и победи на бойното поле? И днес – живеем ли със съзнанието, че едва 23 години след боевете при Сливница България най-сетне окончателно се освобождава и се самообявява за независима?


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне напоследък все по-често е свързвано не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да се определи внесената от групата на „Обединени патриоти“ и подкрепена на първо четене от депутатите..

публикувано на 22.10.20 в 17:50
Селин Алварес

Учителката, която наистина обича децата

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме? На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим? Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си,..

публикувано на 22.10.20 в 14:37
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05