Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Снимка: УМБАЛ „Александровска“

Световната здравна организация използва определението "социално значими заболявания" - това са онези болести, които се увеличават, водят но смъртност и нанасят големи социални загуби. Тук попадат и заболяванията, които водят до пълна или частична загуба на зрението. Сред тях са: катаракта, т.нар."перде"- водеща причина за обратима слепота в световен мащаб; дегенерация на макулата - свързано с възрастта увреждане на централната част на ретината, което постепенно води до загуба на централното зрение на пациента; диабетната ретинопатия - едно от най-тежките усложнения на диабета. Увреждането на очните дъна от диабет е най-честата причина за слепота при хората между 20 и 65 години. Заема пето място като причина за слепота в световен мащаб.

Броят на заболелите расте не само у нас, но и по света. Увеличава се и броят на хората, които се нуждаят от корекция на зрението.
Дигитализацията и напредъкът на технологиите помагат много, но профилактиката и ранното откриване на заболяванията са ключови за успешното лечение.

При глаукомата например, когато заболяването се установи в ранен стадий и не са настъпили сериозни анатомични проблеми, адекватното лечение може да гарантира задържане на зрението за години напред. Също така в семейство на пациент с глаукома е задължително всички да бъдат прегледани и да им бъде измерено очното налягане.

"По време на пандемията много бизнеси замряха, но нарасна броят на тъй нар. уебинари - конференции през интернет, - на които участваха водещи специалисти от цял свят. Това помогна за обучението на специалистите у нас. Ние сме изключително доволни и отзивите за нашите специалисти са добри", каза офталмологът доц. Анета Мишева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столична община - актуални тенденции в развитието

Актуалните тенденции в развитието на икономиката, населението и обитаването в Столична община, както и състоянието на транспортната, енергийната и ВиК инфраструктура в столицата, публикува на страницата си общинското предприятие “Софияплан“. Те са част от мащабно проучване на различните аспекти от градското развитие на столицата в рамките на..

публикувано на 01.03.21 в 11:23

Ясен Дараков: Демокрацията работи само когато всички участваме в процеса

За това как една българска медия работи вече 10 години в САЩ, каква е разликата в медийната среда и демокрацията между България и Съединените щати, разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Ясен Дараков, един от основателите и главен редактор на „BG VOICE“. „Превърнахме се в най-влиятелната българска медия в САЩ. През януари..

публикувано на 01.03.21 в 09:00

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15