Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Омразата не е мнение, а проявите й не са дребно хулиганство

Снимка: Фейсбук

Съвсем наскоро в Пловдив станахме свидетели на изблик на насилие от непълнолетни към техни връстници. Проблемът с хомофобията в обществото ни не е от вчера, достатъчно е да припомним 25-годишния студент по медицина, Михаил Стоянов, който беше убит на 30 септември 2008 г. от от група младежи, които пред полицията оправдали действията си с това, че „прочиствали“ парка от гейове.

Не са малко младежите, които напускат страната, заради нарастваща агресия и неприемане на различните. Същевременно у агресорите расте чувството на безнаказаност.

Правозащитни организации от години настояват за промени в законодателството и необходимостта да подобрят защитата на уязвимите групи и да се противопоставят на речта на омразата и престъпленията мотивирани от нея.

Неадекватно е криминализирано и домашното насилие у нас. Мерките срещу него реално не пазят жертвата.

В редица случаи Наказателният кодекс третира актове на насилие като този от Пловдив като обикновена проява на хулиганство, а не като престъпление от омраза. Поради това ставаме свидетели на нарастващи случаи на хомофобски и ксенофобски изблици и на домашно насилие.

Вероятно не е излишно винаги да се напомня, че омразата към другия и към различието е бич за обществото, а непрекъснатото сваляне на възрастовата граница на извършителите е плашещо.

Разбира се, проблемът тръгва от семейството - от повтарянето на порочни модели, от употребата на насилие като норма, от речта на омразата, която се лее безнаказано.

"Време е за адекватна законодателна рамка, която да обхваща всички прояви на насилие.

Време е и за промяна на образователния модел и когато говорим за права на човека и отказ от насилие - това трябва да е програма за обучение от най-ранна възраст.

И не на последно място, търсете помощ! Дори при положение, че системата не е напълно адекватна, има начини да ви се помогне - казва адв. Милена Кадиева, изпълнителен директор на фондация „Джендър алтернативи“. Само когато говорим за насилието, имаме шанс за подкрепа - първо лична и емоционална, после и институционална - къде да се обърнем за помощ и консултация и да осъзнаем, че има проблем и това, което се случва не е нормално."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45