Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мика Зайкова:

Колкото е по-бедна една страна, толкова по-социална трябва де е нейната политика

| обновено на 02.10.20 в 13:16
Снимка: Ани Петрова

За увеличение на всички пенсии от началото на следващата година настояват от КНСБ. Водят се  разговори с управляващите най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най високо увеличение.

В "Нашият ден" за индексациите на пенсиите говорят макроикономистът Мика Зайкова и преподавателят от УНСС доцент Жеко Милев.

"Пенсиите могат лесно да се изчислят спрямо приноса на всеки към осигурителната система, каза Мика Зайкова.

Прагът на бедността се измерва по критерии на ЕС и той измерва способността на човек да посреща разходите си, но истината е, че колкото е по-бедна една страна, толкова по-социална трябва де е нейната политика.

Няма да е кой знае колко ощетена пенсионната система, ако преизчислим пенсиите - това ще значи едни около 30% увеличение на пенсиите - и тогава ще постигнем онези фамозни 300 лв. минимална пенсия, за които настоява В. Симеонов.

Испания и Италия не са най-богатите страни в ЕС, но са сред най-дълголетните, защото имат най-справедлива социална система.
Справедливата социална система не бива да се свързва пряко с възможностите на бюджета

Трябва да се вдигне максималния пенсионен праг, иначе обричаме хората с високи доходи на ниски пенсии.
Защото какво излиза: млад човек, който работи в ІТ сектора и взема заплата примерно 15 хил. лева, когато тръгне да се пенсионира, ще получава пенсия, изчислена на максимален праг от 3 хил. лв.

Колкото до първия стълб на пенсионно осигуряване, той да се раздели на две - едната част да е държавна пенсия, близка до издръжката за живот, а втората вече да се изчислява според приноса на конкретния човек."

Чейте цялото интервю с Мика Зайкова:


"Със сигурност първият стълб ще остане и ще е задължителен, но според мен трябва да остане и вторият - той ще свали една част от тежестта върху бюджета. Ако хората внасят редовно осигурителните си вноски, ще успеят да получат по-адекватни доходи от тези, които получават днес българските пенсионери, коментира Жеко Милев, по повод цитирано изследване, според което системата с втора пенсия - в която се осигуряват всички, родени след 1959 г., е провал и всеки 100 лева, внесени през 2002 г., през 2020 г.  могат да купят стоки за 80 лв.

Пенсионните системи навсякъде са под натиск, проблемът с пенсионните фондове стои пред Европа от години. Причината е в демографската криза и стареещото население.

При нас е най-видимо, защото ние сме от страните с най-бързо застаряващо население.

Как става така, че човек с 36 години стаж в сферата на медицината през 2002 се е пенсионирал с 320 лв. пенсия, а през 2020 същият служител се пенсионира с 800 лв. Как става това, откъде идва разликата?

Ръстът на средния осигурителен доход расте много през годините. Той беше 100 лв., 50 евро през 2002, сега е 1000 лв.
И се получава, че колкото по-бавно се пенсионира човек, толкова повече пенсия ще вземе.

В момента осигурителните вноски, постъпващи във фонд Пенсии, стигат за едва половината пенсии и този фонд завършва всяка година на дефицит и взема пари от бюджета. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04