Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световната федерация на глухите с харта за признаването на жестовите езици

Снимка: Rawpixel

Около 466 милиона души по света имат инвалидизираща загуба на слуха, 34 милиона от тях са деца.

Загубата на слух е резултат от генетични причини, усложнения при раждането, инфекциозни заболявания, ушни инфекции, употреба на определени лекарства, излагане на прекомерен шум или стареене.

1,1 милиарда младежи (между 12–35 години) са изложени на риск от оглушаване поради излагане на шум и употреба на слушалки.

Предполага се, че до 2030 г. ще има близо 630 милиона души с инвалидизираща загуба на слуха, а до 2050 г. над 900 милиона души ще оглушеят– един на всеки 10 души ще бъде с увреден  слух, по данни на СЗО.

В България има около 120 000 души с различна степен на слухова загуба, а над 12 000 души са с висока степен на увреждане на слуха.

Глухи има сред всички културни, езикови и етнически малцинства по целия свят. Над 200 са жестовите езици, които се използват от хора с увреден слух по света.

Само 50 държави в света официално са предоставили на жестовите си езици равен статут с техните национални говорими езици. Това е по-малко от 25% от 193-те държави - членки на ООН.

Кампаниите за признаване на езика на жестовете са основна застъпническа дейност на асоциациите на глухи по света. Заедно с академични общности те работят за постигането на юридическо признаване на националните жестови езици.

Световната федерация на глухите http://wfdeaf.org  призовава  за обединение в подкрепа на необходимостта от осигуряване на човешките права на глухите хора чрез подписването на харта за правото на жестов език за всички. Всеки човек или организация може да подпише хартата тук:

https://wfdeaf.org/charter/

Чрез законодателство за жестовите езици глухите ще получат достъп до всички области на живота и ще се възползват от равни възможности. Правителствата ще имат правно задължение да гарантират признаването на жестовите езици като първа стъпка към включването на глухите в техните общества.

7 видеоклипа на Фейсбук страницата: „Продължаваме заедно на жестов език" са посветени на жестовите езици и могат да бъдат гледани тук:

https://www.facebook.com/InternationalWeekofDeaf

В хартата на Световната федерация на глухите за правото на жестов език за всички се казва:

„Глухите трябва да имат достъп до директни услуги във всички области на живота с техните национални жестови езици или, когато не е възможен директен достъп до езика, чрез финансирани от държавата квалифицирани и акредитирани услуги на преводачи от и на жестов език. Равенството и недискриминацията са основни принципи в достъпа на глухите до обществото.

Глухите имат собствена идентичност, свързана главно с националните жестови езици и социалните връзки, изградени върху споделения опит на използването на тези езици.  Езикът на жестовете и културата на глухите укрепват многоезичието и са средства за насърчаване, защита и запазване на многообразието от езици и култури в световен мащаб.”

Жестовите езици са пълноценни езици и заслужават пълно признаване от съответните законодателства с равен статут на говоримите езици, използвани в тези държави.

Чрез узаконяването на жестовите езици глухите ще имат достъп до директни услуги във всички области на живота и ще получават  равни възможности. Когато се признаят законово жестовите езици, на глухите трябва да се осигурява навсякъде жестов превод безплатно.

Законовото признаване на националните жестови езици е първата стъпка към постигането на човешки права за глухите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино и..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25
Фермилаб

В сложния свят на елементарните частици

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality. Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да..

публикувано на 06.05.21 в 08:25

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55