Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Изцелителят“ – по стъпалата на вътрешната човешка тишина

Кун Петерс представя романа си на Литературния фестивал „Пловдив чете“
Снимка: @Plovdivchete

Един от гостите на Литературния фестивал „Пловдив чете“ е представителят на съвременната фламандска литература Кун Петерс. Той запозна пловдивската публика с романа си „Изцелителят“. Романът „Изцелителят“ е носител на престижната награда ЕСИ. Преводът е реализиран с подкрепата на „Литература на Фландрия“ и програма „Творческа Европа“ от талантливата преводачка Анета Данчева-Манолова.

Романът пътешества между епохи, страни, лични истории, религии и култури. Кого и от какво лекува „Изцелителят“? Кой е истинският лечител – професорът психоаналитик Реми в университетския град Льовен, с арсенала си от Фройд до Лакан, или заклинателят Кхуундзи, с прилеповите отвари и зловещи фетиши в сърцето на Африка. Кун Петерс поднася магична, елегантна творба, която деликатно се докосва до дълбоки екзистенциални теми и трудно поддаващи се на описание човешки състояния. Как да се излекуват онези, които таят в себе си скрито наследство от неведоми предци, как да се прогони вината, без значение защо е дошла? И както казва един от героите в книгата: „Ние не току тъй сме тези, които сме“.

Днес (2 октомври 2020 г.) от 17 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София ще се състои и столичната премиера на българското издание на романа „Изцелителят“ от белгийския фламандски писател Кун Петерс. Срещата ще бъде с участието на автора.