Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Среща на изкуствата в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ - с. Шишковци

Среща на участниците в студентския пленер с поети и музиканти от Кюстендил ще се състои на 8 октомври 2020 г. от 18 ч. в къщата музей „Владимир Димитров – Майстора“ в село Шишковци.

В творческата вечер участие вземат Габриела Панова – носител на Специалната награда за млад автор от Националния поетичен конкурс на името на Биньо Иванов за 2020 г., и художничката Детелина Тихолова, която е един от най-успешните автори на хайку и хайга. Нейни ученици от Природоматематическата гимназия в Кюстендил представят своята изложба, която не успяха да покажат в зала заради ситуацията с коронавируса.

По традиция пред студентите ще бъде представено и творчеството на Георги Струмски. Участниците в пленера ще получат и книги на поета, както това винаги е ставало при откриването на изложбата със студентските творби, съобщава Виолета Атанасова – председател на Народно читалище „Асклепион 1998“, което е организатор на музикално-поетичната инициатива край Струма.

В кюстендилското с. Шишковци, където около 30 години е живял и творил художникът Владимир Димитров-Майстора, се провежда седмият студентски пленер. Организатор е художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил и кметството в с. Шишковци.

Студентите от Националната художествена академия остават за дни в селото, срещат с хората, за да чуят спомени и предания за художника, наричан и обожествяван там като "дедо Владе". Те черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле.

Снимки – Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05