Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втори фестивал на камерната опера

| обновено на 12.10.20 в 17:30
2
Снимка: @OPERAsmall

За втори път фестивал на камерната опера ще се проведе в две софийски зали от 14 октомври. Това са зала „Средец“ и кино „Люмиер“. След успешното първо издание организаторите се осмеляват да предложат отново новите продукции на няколко състава.

Идеята за подобен фестивал е на режисьора Петко Бонев. Патрон на първото издание беше оперният певец и режисьор проф. Павел Герджиков, а сега това е сопранът със световна известност Красимира Стоянова, която се очаква да се включи на концерта на откриването посветен на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен на 15 октомври. Симфониета, Враца; учебният оперен театър на НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив; Камерна опера Благоевград; мим формация „Жар театър“; музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, Велико Търново; „Малък оперен театър“ са съставите, които ще представят новата си продукция. На 17 и 18 октомври ще има представления за деца, а вечерите са запазени са спектаклите за големите.

Някои от камерните пиеси се представят за първи път в България. Сценичен вариант ще има и на прочутата пиеса „Вражалец“ на Ст. Л. Костов. Сред творбите привличащи интереса са „Батаклан“ на Офенбах, чиято премиера се състоя съвсем наскоро в Пловдив, както и „Зането“ на Маскани.

Предвиден е и концерт на деца - таланти от Софийското музикално училище „Младост и талант“ на 18.10.

Във вечерта на Бетовен на 15 октомври са включени увертюрата „Леонора 1“, концертната ария „Аh ! perfido“, балетът „Синът на Боговете“ и незавършената опера „Синът на Веста“ на Бетовен и операта „Измаменият младоженец“ на Моцарт.

Съпътстващо събитие е изложба, посветена на художниците Боянка и Радостин Чомакови.

В звуковия файл чуйте подробния разказ на Петко Бонев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят,..

публикувано на 14.05.21 в 08:05

Покана за танго на сцената на Софийската опера и балет

100 години от рождението на Астор Пиацола отбелязва Софийската опера със спектакъл „Танго“ по музика на един от най-големите аржентински композитори. След като премиерата, насрочена на 26 март, беше отложена поради епидемичната обстановка в страната, на 14 май Софийската опера ще представи балета „Танго“ . Спектакълът е под патронажа на Негово..

публикувано на 13.05.21 в 15:49

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55