Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкусителната Далила на Агнес Балтса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е едно от великите артистични достижения на прочутото мецосопрано в шедьовъра на Сен-Санс „Самсон и Далила“ – брилянтен запис за Philips от 1989 година. А партньорството им с Хосе Карерас наистина е за завист. Наричат ги идеалната сценична двойка – мечта за всеки диригент и режисьор! Сър Колин Дейвис ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио. Пълен запис на операта програма „Христо Ботев“ ще излъчи на 17 октомври от 20 часа.

За Агнес Балтса казват, че пее винаги сякаш за последно. „Подобна нагласа изисква от артиста неимоверна сила“, твърди съпругът ѝ Гюнтер Мисенхард, също оперен певец. „Не притежавам свръхдисциплина и пробивност като нейната. Бях по-затворен, вероятно дори не така амбициозен, нахъсан като нея. Агнес знаеше отлично, че без абсолютна преданост и многобройни лишения няма път нагоре...“

А Дейвид Райт напомня: „Без съмнение Агнес Балтса направи голяма кариера. Превърна се в ослепителна звезда! Надпреварваха се да я канят в най-реномираните театри. Календарът ѝ бе запълнен за години напред…

Импресарските агенции и рекламодатели са ненаситни: искат да печелят все повече и повече… Нямаше право да бъда уморена, нямаше право да отказва. Всеки отказ се наказва! Ставаше все по-взискателна, тъй като изискванията към нея неимоверно нарастваха…“

Съдържание на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43

Фолклорен радио блиц с Ваня и Александър Друмеви

Музиката и любовта са спойката във връзката на тези двама млади и талантливи хора. Какво още ги движи в живота и други интересни дреболии за тях може да чуете в блиц интервюто с тях.

публикувано на 19.10.20 в 15:50