Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Георгиев - Рей:

Пазарът на изкуството в света замря заради пандемията

Петър Георгиев - Рей
Снимка: БГНЕС

Пазарът на изкуството в Канада, а и в света, е замрял, според Петър Георгиев - Рей. Той притежава галерия в Монреал и казва, че в момента заради пандемията галериите и музеите в Канада са затворени. А заради анулираните или отменени изложения на изкуството загубите на галериите, участващи в тях, са големи. 

"Галериите в Канада отвориха за кратко, защото има втора вълна – почти всичко е затворено (ресторанти, кафенета), много е тежко положението. Всяка една криза неминуемо се отразява на изкуството. Тук хубавото е, че правителството подпомага артистите. Загубите се компенсират, защото ние плащаме много високи данъци. Наистина Канада е една социална държава, на която творецът може да разчита. Това дава кураж и стабилност на хората."

Да бъдеш творец е трудно навсякъде

"Някакво много специално отношение към хората на изкуството няма. Почти навсякъде творецът е подценен и еднакво пренебрегван. Не е лесно да си творец навсякъде по света. Човек трябва да е много амбициозен, силен и уверен в себе си, за да може да се издържа, да продължи, да извоюва някаква позиция."

Аукционните къщи на пазара на изкуството

"Аукцинните къщи са единственият пазар на изкуство, който се развива много добре. Най-много продажби от десетилетия насам. Но те продават предимно артисти, които вече са починали, или много известни имена."

Може ли дигитализацията да бъде бъдещето на изкуството

"Би могло, въпреки че не ми се иска да бъде така. Много по-истинско, много по-живо, много по-различно е да можем да докосваме и да чувстваме директно."

Пазарът на изкуството

"Не смятам, че пазарът ще се промени много в бъдеще. Традицията за продажби в изкуството ще бъде подобна."

Пандемията 

"Може би пандемията ще ни направи по-внимателни, по-задружни и по-обединени."

Петър Георгиев - Рей е готов и с нов роман "Пътят" – не е биографичен. Споделя, че като актьор му липсва и сцената.

Повече за пазара на изкуството чуйте в звуковия файл.

Петър Георгиев - Рей е български артист, писател и художник, който живее и работи в Монреал. През 1995 година е номиниран за поет на годината от Международното поетическо общество в САЩ. Автор е на романите „Мислителят или Насаме с един живял“ и „Завоеватели“, на сборник със стихове и на пиесата „Светлината, която мами“. През 2000 година започва да рисува и зад гърба си има над 30 самостоятелни и групови изложби в Канада, САЩ и Франция. Петър Георгиев - Рей е обявен от критиците за един от най-оригиналните художници, които творят днес и дори е сравняван с Дали. Инициатор е на редица благотворителни изложби у нас. 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Д-р Джон Кабат-Зин

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите “ , „ Пробуждане без усилие “ , „ Целебната сила на осъзнатостта “ и „ Осъзнатост за всички “ . Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа . Той ще..

публикувано на 28.10.20 в 13:30

"Преображение" и тайната на Рафаело

"Рафаело" освен име на популярна марка бонбони е един от тримата велики художници на Ренесанса, останал завинаги с ангелските лица на своите мадони и с прочутата "Атинска школа", разбира се.  Рафаело е и персонаж в едноименния роман на италианския писател Франческо Фиорети. Дебютният роман на Фиорети „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на..

публикувано на 28.10.20 в 11:25

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55