Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здрава Каменова: Осмеляването е най-хубавото нещо в живота

Здрава Каменова

Нейните спектакли предизвикват смях и радост, а в образите, които пресъздава, моментално се разпознаваме. Здрава Каменова съумява да улови случващото се, докато още витае наоколо или ни драска като камъче в обувката, тя му дава образ, показва ни го така, че да го видим ясно, да го усетим, да му се присмеем, или да си припомним, че ни е важно.

През месеците на изолация Каменова, заедно със сценариста Светослав Томов и актрисата Богдана Трифонова, с която си партнират и в "Апетит", извадиха на сцена онова, с което всички ние се сблъскахме по време на извънредното положение: безпаричието, кризата, страшните новини, онлайн обучението, умората от липса на работа, фризьор, пространство, социален живот, нормалност.

Спектаклите на Каменова винаги се радват на жив интерес от публиката, но в последно време тя усеща особената емоция на хората в залата, дошли след дълга пауза и липса на представления.

Здрава Каменова е оптимист за бъдещето на театъра, въпреки задушаващите условия, в които той се намира в момента, именно защото усеща жаждата на хората за общуване чрез сцена, слово и игра, чрез умение и изкуство.

Спектакълът "Апетит", който играят с Богдана Трифонова, не ни дава така желания отговор на въпоса – можем ли да започнем наново (особено ако сме жени, над 40, без мъж, но пък с малко повечко килца отгоре), но ни казва нещо толкова очевидно, че често го забравяме или пропускаме, очаквайки дълбоки философски прозрения: важно е да се осмеляваме, да живеем и мечтаем храбро, ако може без да забравяме чувството си за хумор, самоиронията и умението да се приемем такива каквито сме.

Как всекидневният живот се превръща в изкуство и каква част от сценария се пише от ставащото около нас, чуйте разговора със Здрава Каменова. 


Здрава Каменова e актриса и драматург, като пиеси по нейни текстове са играни на 6 езика. Завършила е „Актьорско майсторство за куклен театър“ в НАТФИЗ. Още с първия си спектакъл “Нещо хубаво, нещо само твое”, на който е автор на текста, режисьор и сценограф (на декор, направен от боклуци!), печели награди от няколко големи фестивала.

Има „Икар“ (2004) за ролята си в „Карлсон и дребосъчето“ и за драматургия (2012) за пиесата „Праехидно“ в съавторство с Гергана Димитрова. Двете са номинирани за „Аскеер“ (2017) за пиесата „Добре дошли в България“.
Ззанимавала се е и с озвучаване на филми и сериали.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нева Мичева за кинофестивала „Черни нощи“ в Талин

На Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин българският филм „Страх“ на Ивайло Христов спечели Голямата награда. Тази година фестивалът се проведе за 24-ти път, но не на живо, а в условия на пандемия онлайн.  След Голямата награда на „Златна роза“ във Варна това е второ признание за филма.  Председателят на журито Марк Адамс определи „Страх“..

публикувано на 04.12.20 в 15:52

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия. „Зад сценария стоят моите..

публикувано на 04.12.20 в 15:21
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който..

публикувано на 04.12.20 в 11:21

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09