Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здрава Каменова: Осмеляването е най-хубавото нещо в живота

Здрава Каменова

Нейните спектакли предизвикват смях и радост, а в образите, които пресъздава, моментално се разпознаваме. Здрава Каменова съумява да улови случващото се, докато още витае наоколо или ни драска като камъче в обувката, тя му дава образ, показва ни го така, че да го видим ясно, да го усетим, да му се присмеем, или да си припомним, че ни е важно.

През месеците на изолация Каменова, заедно със сценариста Светослав Томов и актрисата Богдана Трифонова, с която си партнират и в "Апетит", извадиха на сцена онова, с което всички ние се сблъскахме по време на извънредното положение: безпаричието, кризата, страшните новини, онлайн обучението, умората от липса на работа, фризьор, пространство, социален живот, нормалност.

Спектаклите на Каменова винаги се радват на жив интерес от публиката, но в последно време тя усеща особената емоция на хората в залата, дошли след дълга пауза и липса на представления.

Здрава Каменова е оптимист за бъдещето на театъра, въпреки задушаващите условия, в които той се намира в момента, именно защото усеща жаждата на хората за общуване чрез сцена, слово и игра, чрез умение и изкуство.

Спектакълът "Апетит", който играят с Богдана Трифонова, не ни дава така желания отговор на въпоса – можем ли да започнем наново (особено ако сме жени, над 40, без мъж, но пък с малко повечко килца отгоре), но ни казва нещо толкова очевидно, че често го забравяме или пропускаме, очаквайки дълбоки философски прозрения: важно е да се осмеляваме, да живеем и мечтаем храбро, ако може без да забравяме чувството си за хумор, самоиронията и умението да се приемем такива каквито сме.

Как всекидневният живот се превръща в изкуство и каква част от сценария се пише от ставащото около нас, чуйте разговора със Здрава Каменова. 


Здрава Каменова e актриса и драматург, като пиеси по нейни текстове са играни на 6 езика. Завършила е „Актьорско майсторство за куклен театър“ в НАТФИЗ. Още с първия си спектакъл “Нещо хубаво, нещо само твое”, на който е автор на текста, режисьор и сценограф (на декор, направен от боклуци!), печели награди от няколко големи фестивала.

Има „Икар“ (2004) за ролята си в „Карлсон и дребосъчето“ и за драматургия (2012) за пиесата „Праехидно“ в съавторство с Гергана Димитрова. Двете са номинирани за „Аскеер“ (2017) за пиесата „Добре дошли в България“.
Ззанимавала се е и с озвучаване на филми и сериали.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40
Камен Воденичаров

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България. Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме..

публикувано на 26.07.21 в 14:05

Проф. Красимир Спасов на 80

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден. Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от..

публикувано на 26.07.21 в 13:05
Замък-музей „Св. Антон“

Музеите на Словакия

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието бяха д-р Щефан Енгел, директор на музея „Свети Антон“, и д-р Ингрид Хричовцова, експерт в музея...

публикувано на 26.07.21 в 10:36

За уловеното време и за замразените частици история

Гаро Кешишян и Любомир Бенковски – Бенджи са представители на две творчески поколения, които говорят за приемствеността, за изграждането на индивидуален почерк и за фотографията като инструмент за изследване на света. Гаро Кешишян е едно от легендарните имена сред съвременните майстори на фотографията. Не само заради дълголетието си на сцената на..

обновено на 26.07.21 в 10:15