Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За нуждата от превенция на употребата на наркотици в училищата

Снимка: pixabay.com

Преди дни се състоя поредната акция на МВР срещу разпространението на наркотици около и в училищата. Говори ли се достатъчно в обществото за този проблем, затваряме ли очите си за зависимостите, достатъчна ли е превенцията?

Справянето с проблема изисква мобилизация на институции, осъществяващи превенция, образователни програми, учители, семейство. Имаме ли всичко това като общество – разполагаме ли с единна система за мониторинг и оценка на това доколко ефективни са превантивните дейсности, пълноценно ли е взаимодействието между деца, родители и учители?

В края на миналия месец излезе Европейският доклад за наркотиците за 2020 г. – кои са основните акценти в него и къде сме ние?

Родителската подкрепа и отговорности, споделеното време с децата, са ключови фактори за тяхното пълноценно развитие, но когато те липсват, родителите забелязват ли промяната у децата, какви са най-честите признаци, които могат да направят впечатление. Липсата на стабилност в семейството ли е първата стъпка до избора на лесните решения като алкохол и наркотици? Достатъчна ли е превенцията в училище в рамките на една учебна година и дава ли основата на информираност сред младото поколение?

На тези въпроси отговарят специалистите: Росица Станулова, психолог, отговорник отдел „Дневен консултативен център за деца, юноши и родители“ в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите – София, и Александър Панайотов, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52

Съвременното робство

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.  Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента..

публикувано на 02.12.20 в 09:35

Виждам умората на нашите медици – трябва да се помага

Тихомира Методиева е счетоводителка, фоторепортерка, доброволка в пожарната, а сега и в спешното отделение на Медицинска академия.  „Доброволците успяваме само да помагаме на лекарите, особено такива като мен, които нямат медицинско образование, вършат черната работа. Но въпросът е на живот и смърт. Лекарите са изтощени и трябва да сме..

публикувано на 01.12.20 в 17:33

Как да дарим стар таблет или компютър за дете в нужда

При първото затваряне на училищата през март стотици деца останаха дигитално изолирани, понеже живеят в тежки условия и нямат необходимата техника. Бедността ограничи достъпа на много деца до образование и без помощ отвърн, те щяха да останат изключени. Две различни инициативи – на център „Амалипе“ и на "Фабрика за идеи" – започнаха кампании за набиране..

публикувано на 01.12.20 в 12:53

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН. В България 98% от хората със HIV/СПИН са включени на терапия. Тази година денят е под наслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".  Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото..

публикувано на 01.12.20 в 10:59