Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови записи камерна музика

Снимка: Кирчо Стоичков

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“.

Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев.

Наред с тях е отделено място за творби от Леош Яначек и Олег Галахов.

В записите участват Илияна Селимска (арфа), дуо „Кларисакс“: Росен Идеалов (кларинет) и Горан Ташев (саксофон), камерното дуо – Теодора Късметска – цигулка / Ружа Семова – пиано, квартет Големинов, Маргарита Илиева – пиано, акордеонистът Красимир Щерев в партньорство с квартет Фрош, пианистката Даниела Дикова.

В програмата са включени:
• Олег Галахов – Акварел и Наигириш, изпълнява Илияна Селимска;
• Леош Яначек – Соната за цигулка и пиано. Изпълняват Теодора Късметска (цигулка) и Ружа Семова (пиано);
• Крум Табаков – Детски рисунки за пиано. Изпълнява Даниела Дикова, пиано;
• Васил Казанджиев – Диптих. Изпълняват Росен Идеалов (кларинет) и Горан Ташев (алт саксофон);
• Любомир Денев – Импровизационни диалози. Изпълняват Росен Идеалов (кларинет) и Горан Ташев (алт саксофон);
• Милен Панайотов – Вратата на асансьора. Изпълнява Маргарита Илиева, пиано;
• Драгомир Йосифов – Air(s). Изпълнява Красимир Щерев (акордеон) и струнен квартет „Фрош“;
• Марин Големинов – Струнен квартет №3. Изпълнява струнен квартет „Големинов“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05