Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

Павел Герджиков
Снимка: Булфото

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила.

проф. Боряна ЛамбреваИнтересът към камерното творчество на Павел Герджиков се събужда по време на подготовката на предишната ѝ книга посветена на „Българската солова песен“, в която
заедно с много други теми тя се спира на партньорствата между Лиляна Барева и Петър Щабеков, Павел Герджиков и Вера Баева, Мати Пинкас и Елена Миндизова, Благовеста Карнобатлова-Добрева и Елена Миндизова. Дискографията на Павел Герджиков е много богата и много от записите му са издадени и на компакт диск. Специално място в нея заема камерната песен, а още по-важно място е отредено на песните на българските композитори като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Сагаев, Александър Йосифов. Във фонотеката на радиото се пазят много песни, в които Павел Герджиков е съпровождан както от Вера Баева, така и от други изявени пианист като Люба Обретенова, Петър Щабеков, Светла Протич, Елена Миндизова, Евгения Симеонова, Майер Франк, Владислав Костов, Йовчо Крушев. Но някои от песенните цикли са записани със самите композитори – Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Александър Йосифов.

След софийското представяне книгата ще бъде промотирана и в Русе на 27 октомври. Поканата е от страна на ръководството на Русенската опера – театърът където самият Павел Герджиков е гостувал и като оперен певец и като режисьор.

Книгата може да бъде намерена в книжарницата на съюза на българските композитори, в библиотеката на музикалната академия. Освен това ще бъде предоставена в библиотеките на музикални училища в цялата страна.

Името на Боряна Ламбрева е известно не само като преподавател в Музикалната академия, но и като изявен пианист-акомпанятор на много оперни певци. От много години тя работи с младите певци в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова. В последните години тя представи великолепни камерни вечери в партньорство с Цветана Бандаловска и Марияна Панова, както и с Красимира Стоянова. Боряна Ламбрева е ученичка на Гина Таскова в Пловдивското музикално училище и на проф. Милена Моллова в Националната музикална академия в София, където в момента е преподавател по камерно пеене.

В звуковия файл може да чуете разговора с проф. Боряна Ламбрева. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра..

публикувано на 26.11.20 в 09:25

Давид Флорио – Италия е странно място

Italy Is A Strange Place – така е озаглавил дебютния си студиен албум италианският мултиинструменталист Давид Флорио – композитор, аранжор, продуцент.  Роден в Милано през 1973 г., на 11-годишна възраст започва да учи флейта, а по-късно овладява и инструментите китара, пиано, бас и барабани.  През годините е композирал песни за утвърдени..

публикувано на 25.11.20 в 15:32

Проектът „Пеещи артисти“ – през погледа на композитор и актьор

Песента на Момчил Колев „Кутийка за спомени“ по текст на Мария Касимова-Моасе, в изпълнение на Татяна Лолова, наскоро очарова феновете на голямата актриса. Последва нова премиера на Момчил Колев и пета поред песен в проекта „Пеещи артисти“. Нейното заглавие е „Роднина на дъжда“. „Това е кино, облечено в поезията на Георги..

публикувано на 25.11.20 в 11:10

Премиера на „Електра“ в Софийската опера

Българската премиера на операта „Електра“ на Рихард Щраус предстои да се случи на 26 ноември. „Електра“, опус 58 е опера в едно действие от Рихард Щарус, либрето е на Хуго фон Хофманстал по негова драма от 1903 г. Това е първата от серията от шест опери, които ще създадат двамата. Представена е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера в Дрезден под..

публикувано на 25.11.20 в 08:05
Мирела Френи в  „Евгений Онегин“ от Чайковски

Галаконцерт на Мирела Френи в Мюнхен от 30 май 1987, на пулта е Владимир Гяуров

Неделният следобед този път започва с думите „Аз съм смирена служителка на творческия дух“ на актрисата Адриана Лекуврьор. И аплаузи за нейната изумителна интерпретаторка, която остана в умовете и сърцата ни със спомена за крехката фигура, невероятните огромни очи, пленителната усмивка, красивите златисти коси, милото и естествено излъчване и поведение и..

публикувано на 22.11.20 в 08:10