Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На Димитровден е храмовият празник. 

Любопитна е легендата, свързана с храма – той е бил заровен в земята, когато османците нахлули в християнските земи. Възможно е да са поискали църквата да бъде разрушена, но българите намерили решение и я покрили с пръст. Така тя останала непокътната. Според една версия, овчарче, което си пасе овцете, разравя с гегата си стърчащ от земята метален кръст и така в средата на XIX век църквата е открита наново.

За историята на църквата и как отбелязват в Пазарджик празника на 930-годишния храм „Свети Димитър“ разказва журналистът Павел Гълъбов в "Нашият ден":

"Съхранени са много малко от истинските стенописи, които са на 930 години минимум, защото голяма част от тях са били изкъртени още при разкриването на църквата. Хората тогава решават да си направят нови стенописи, боядисват храма в синьо... Чак след време учените разбират, че това е много ценна църква и решават да се възстанови оригиналът. Това става с кипърски дарителски фонд, който поема голяма част от реставрацията на църквата.

Според легендата самата църква е построена от дука на Филипопол Григорий Куркоа – през византийскто управление на България. Изкуствоведът Любен Домозетски изказва мнение, че църквата "Свети Димитър" е свързана с Баткунската крепост – вероятно е била храмът на войните."

Павел Гълъбов разясни, че църквата не е на музея – в България са останали 4 подобни църкви от XI-XII век – в Кюстендил, в Паталеница, в Земенския манастир и в гр. Рила. В Паталеница църквата не е на Общината, нито на Музея... и затова местните хора се грижат за нея. Има фейсбук група, телефон. Хората от читалището се грижат доброволно.

Баткунската крепост е била главният град за цялата Пазарджишка област през Средновековието. Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да насочат общественото внимание към древната крепост Баткун, която е в окаяно състояние – чуйте разказа на Павел Гълъбов в звуковия файл.

Снимки - Фейсбук група Средновековна църква "Свети Димитър"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските стартъп компании – предизвикателства и перспективи

Тази година България е домакин на Централноевропейските стартъп награди (CESA).  На 27 ноември ще бъдат връчени наградите на най-добрите стартъп компании в Централна и Източна Европа – част от мрежата на глобалните стартъп награди. Подборът е от 7 региона в 63 държави от Европа, Азия и Африка, разпределени в 10 категории, ще бъдат отличени като шампиони в..

обновено на 26.11.20 в 14:16

Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът..

публикувано на 26.11.20 в 14:00

Пътеводител в Нощта на учените

"Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, а Европейската нощ на учените има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна" – с тези думи на Любов Костова, директор на Британския съвет в България, може да се обобщи безкрайно разнообразната програма на Европейската Нощ на учените. Поради разпространението на Covid-19 тази..

публикувано на 26.11.20 в 12:44

За многоезичните деца с разбиране

В страната ни няма специализирана методика как да се преподава на ученици с различен майчин език в началните класове. Всеки учител сам търси ресурси и начини да се справя с това предизвикателство. Вече близо година “Заедно в час” в партньорство със сдружение "EducArt"  работят по проект за решаването на този проблем  и създаването на..

публикувано на 26.11.20 в 09:05

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

От 22 октомври Полша протестира.  Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди.  В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални. В други западноевропейски страни с подобна на Полша популация и с въведено сексуално образование в..

публикувано на 26.11.20 в 08:10