Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На Димитровден е храмовият празник. 

Любопитна е легендата, свързана с храма – той е бил заровен в земята, когато османците нахлули в християнските земи. Възможно е да са поискали църквата да бъде разрушена, но българите намерили решение и я покрили с пръст. Така тя останала непокътната. Според една версия, овчарче, което си пасе овцете, разравя с гегата си стърчащ от земята метален кръст и така в средата на XIX век църквата е открита наново.

За историята на църквата и как отбелязват в Пазарджик празника на 930-годишния храм „Свети Димитър“ разказва журналистът Павел Гълъбов в "Нашият ден":

"Съхранени са много малко от истинските стенописи, които са на 930 години минимум, защото голяма част от тях са били изкъртени още при разкриването на църквата. Хората тогава решават да си направят нови стенописи, боядисват храма в синьо... Чак след време учените разбират, че това е много ценна църква и решават да се възстанови оригиналът. Това става с кипърски дарителски фонд, който поема голяма част от реставрацията на църквата.

Според легендата самата църква е построена от дука на Филипопол Григорий Куркоа – през византийскто управление на България. Изкуствоведът Любен Домозетски изказва мнение, че църквата "Свети Димитър" е свързана с Баткунската крепост – вероятно е била храмът на войните."

Павел Гълъбов разясни, че църквата не е на музея – в България са останали 4 подобни църкви от XI-XII век – в Кюстендил, в Паталеница, в Земенския манастир и в гр. Рила. В Паталеница църквата не е на Общината, нито на Музея... и затова местните хора се грижат за нея. Има фейсбук група, телефон. Хората от читалището се грижат доброволно.

Баткунската крепост е била главният град за цялата Пазарджишка област през Средновековието. Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да насочат общественото внимание към древната крепост Баткун, която е в окаяно състояние – чуйте разказа на Павел Гълъбов в звуковия файл.

Снимки - Фейсбук група Средновековна църква "Свети Димитър"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39

Всеки трябва да е отговорен към околната среда

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с..

публикувано на 02.03.21 в 11:00

“Резиденция Баба“ - има ли надежда за Северозапада

Има едно красиво кътче на България – красиво като рай, но обезлюдено като пустиня. Села, в които почти няма хора. Училища с празни дупки вместо прозорци. Това е българският Северозапад. Една политическа партия, месец преди изборите, повдигна въпроса за съживяването на Северозапада. Как може да стане това и не е ли вече прекалено късно?..

публикувано на 02.03.21 в 09:47