Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да почистим главите си от хомофобията

Поводът в „Мрежата“ да говорим отново за хомофобията е следният и е добре описан в независимия правозащитен сайт "Маргиналия" от Юлиана Методиева: 

„В неделя, 27 септември, в следобедните часове над 50 ученици минават през централните улици на Пловдив със заплашителни викове. От видеа, качени в интернет, се вижда как младежите се отправят към градската градина. Според пострадалите, видът на учениците е „доста интелигентен“. Други ги наричат ултраси. Нападателите носят банер със свастика. Лозунгите на 14-годишните хомофоби са „да почистим града от педалите“, „не искаме хомосексуалисти в Пловдив“, „не искаме гей парад в нашия град“.

Напрежението ескалира в словесна и физическа саморазправа. Нападатели замерят с яйца момичетата, за които младите фашисти предполагали, че са с хомосексуална насоченост.“

Какво показва случилото се в Пловдив? От какво е зададена тази непоносимост и нетърпимост? Знаят ли децата как да се пазят от обидния език и грубите посегателства над личността и избора им? Информираността и емпатията срещу радикализацията. Каква е ролята на медиите? Къде е обществото?

Разговор в студиото с Николета Габровска, директор на фондация „Сингъл степ“, и с главния редактор на сайта „Маргиналия“ Юлиана Методиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04