Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътна безопасност в зимни условия

2
Снимка: Радио ВИДИН

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни.

Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност?

"Никаква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета – предупреди Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност. – Никой няма да проследи дали са изчистени пътищата, дали е подменена маркировката, дали са сменени остарелите, прогнили мантинели.

По Закона за движение по пътищата (ЗДП), ако длъжносто лице не е отстранило констатирани трудности по пътя, се наказва със 7 хил. лева глоба. Нито един кмет или държавен чиновник до момента не е наказан.

Досега подходът към пътната безопасност визира изцяло шофьорите – да са подготвени, да не правят едно или друго, да предприемат трето. Но това е грешен подход – ние, хората, винаги ще допускаме грешки и нежеланието на държавната администрация да промени философията и разбирането си – води до катастрофи", каза Милчев.

"Този ангажимент започва от най-високите нива на управление, в случая от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДА „БДП“). Тази агенция беше създадена и в резултат от неуморните действия от страна на Института по пътна безопасност, но толкова време след създаването на ДА „БДП“, нейните действия не въплъщават идеите, оповестени „Мисията и принципите“ на Агенцията. За над 18 месеца от своето съществуване Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ не успя да покаже управленски капацитет, нито в преглед и разработване на нормативни актове, нито в разработване на критерии и методически указания, да не говорим пък да предложи, разработи или приеме стандарти по безопасност на движението по пътищата. Извън полезрението на Агенцията остана, че в света има отдавна приети и утвърдени стандарти по безопасност на движението по пътищата" – се казва в статията "Пътната безопасност в България катастрофира", публикувана на сайта на института.

Чуйте (въпреки лошия запис) становището на Богдан Милчев и очаквайте продължение на темата с участници от Държавната агенция за пътна безопасност.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници. И когато човек..

обновено на 30.11.20 в 10:19

Храната разказва света

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също..

публикувано на 30.11.20 в 10:10

Конспиративните теории и техните сериозни последици

Изследователският център „Тренд“ представи тези дни свое социологическо изследване, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува. Наблюдава се леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население...

публикувано на 30.11.20 в 08:58

Преходното и непреходното в живота на християнина

Евангелското четиво от тази неделя разказва за един юдейски законник, който от малък е закърмен с Божиите истини и не знае случай, в който да е нарушил Господните заповеди. Ето защо с чувство на съвършена праведност той застава пред въплътената Правда Божия, за да разбере как да наследи живот вечен. Сърцеведът Христос вижда добрите дела..

публикувано на 29.11.20 в 08:00
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36