Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейският Левиатан“ и наследството на следвоенната медицина

Доц. д-р Анелия Касабова
Снимка: bas.bg

"Болестите, са онова, които границите и националните държави не са могли да спрат. “Нито Желязната завеса, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“, разказва българският учен доц. д-р Анелия Касабова. 

Не се случва често български учен, още повече с хуманитарна експертиза, да гостува в "Главен герой", но доц. д-р- Касабова е и първият български учен, включен в толкова мащабен проект.

„Европейският Левиатан: наследството на следвоенната медицина и общото благо" е цялото име на проекта, чиято цел е да разкаже историята на следвоенна Европа по начин, който друг не е правил – погледната през борбата с болестите и медицинските практики в страните от Източна Европа. Проектът е одобрен за финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за 2019 г. в категория „Синергия“ за малки екипи от висококвалифицирани изследователи. Български учен за първи път печели признание в тази категория.

Защото чрез борбата с болестите и епидемиите се стига до идеята за общо благо.

"Един такъв проект, обърнат към историята, може да ни помогне да изчистим взаимното недоверие, натрупано през годините, казва д-р Касабова.

Едва ли ще има някаква генерална смяна на мисленето, но има шанс да преодолеем преградите, които сме издигнали в познанието си един за друг.

Проектът се надява да има достъп до архивите на фармацевтични компании, до медицински протоколи – идеята е да се стигне до равностоен обмен, който да начертае нови перспективи. Учените ще имат достъп до архиви и информация, която досега не е можела да се споделя и да събира данни от толкова различни източници.

Нашият акцент е върху трансфера на знания, хора и технологии. Такъв обмен безспорно е имало. Има нови изследвания, посветени на конкретни теми – например борбата с полиомиелита."

Защо Левиатан?

"Томас Хобс използва библейския образ Левиатан символично, за да опише необходимостта от и силата на националната държава да овладее природните инстинкти у човека, хаоса и войната на всички срещу всички. Държавата е тази, която може да осигури оцеляването на хората и по-добър живот. Историографията започва като изследвания на държавата, (ре-)конструиране на национални идентичности“, разказва доц. Касабова.

По думите ѝ следвоенна Европа е разсечена от политически разделителни линии и идеологическо конфронтиране. “С метафората обозначаваме свързващата, обединяваща сила. Левиатан, но наддържавен, наднационален“, допълва тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08