Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Европейският Левиатан“ и наследството на следвоенната медицина

Доц. д-р Анелия Касабова
Снимка: bas.bg

"Болестите, са онова, които границите и националните държави не са могли да спрат. “Нито Желязната завеса, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“, разказва българският учен доц. д-р Анелия Касабова. 

Не се случва често български учен, още повече с хуманитарна експертиза, да гостува в "Главен герой", но доц. д-р- Касабова е и първият български учен, включен в толкова мащабен проект.

„Европейският Левиатан: наследството на следвоенната медицина и общото благо" е цялото име на проекта, чиято цел е да разкаже историята на следвоенна Европа по начин, който друг не е правил – погледната през борбата с болестите и медицинските практики в страните от Източна Европа. Проектът е одобрен за финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за 2019 г. в категория „Синергия“ за малки екипи от висококвалифицирани изследователи. Български учен за първи път печели признание в тази категория.

Защото чрез борбата с болестите и епидемиите се стига до идеята за общо благо.

"Един такъв проект, обърнат към историята, може да ни помогне да изчистим взаимното недоверие, натрупано през годините, казва д-р Касабова.

Едва ли ще има някаква генерална смяна на мисленето, но има шанс да преодолеем преградите, които сме издигнали в познанието си един за друг.

Проектът се надява да има достъп до архивите на фармацевтични компании, до медицински протоколи – идеята е да се стигне до равностоен обмен, който да начертае нови перспективи. Учените ще имат достъп до архиви и информация, която досега не е можела да се споделя и да събира данни от толкова различни източници.

Нашият акцент е върху трансфера на знания, хора и технологии. Такъв обмен безспорно е имало. Има нови изследвания, посветени на конкретни теми – например борбата с полиомиелита."

Защо Левиатан?

"Томас Хобс използва библейския образ Левиатан символично, за да опише необходимостта от и силата на националната държава да овладее природните инстинкти у човека, хаоса и войната на всички срещу всички. Държавата е тази, която може да осигури оцеляването на хората и по-добър живот. Историографията започва като изследвания на държавата, (ре-)конструиране на национални идентичности“, разказва доц. Касабова.

По думите ѝ следвоенна Европа е разсечена от политически разделителни линии и идеологическо конфронтиране. “С метафората обозначаваме свързващата, обединяваща сила. Левиатан, но наддържавен, наднационален“, допълва тя.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11