Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейският Левиатан“ и наследството на следвоенната медицина

Доц. д-р Анелия Касабова
Снимка: bas.bg

"Болестите, са онова, които границите и националните държави не са могли да спрат. “Нито Желязната завеса, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“, разказва българският учен доц. д-р Анелия Касабова. 

Не се случва често български учен, още повече с хуманитарна експертиза, да гостува в "Главен герой", но доц. д-р- Касабова е и първият български учен, включен в толкова мащабен проект.

„Европейският Левиатан: наследството на следвоенната медицина и общото благо" е цялото име на проекта, чиято цел е да разкаже историята на следвоенна Европа по начин, който друг не е правил – погледната през борбата с болестите и медицинските практики в страните от Източна Европа. Проектът е одобрен за финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за 2019 г. в категория „Синергия“ за малки екипи от висококвалифицирани изследователи. Български учен за първи път печели признание в тази категория.

Защото чрез борбата с болестите и епидемиите се стига до идеята за общо благо.

"Един такъв проект, обърнат към историята, може да ни помогне да изчистим взаимното недоверие, натрупано през годините, казва д-р Касабова.

Едва ли ще има някаква генерална смяна на мисленето, но има шанс да преодолеем преградите, които сме издигнали в познанието си един за друг.

Проектът се надява да има достъп до архивите на фармацевтични компании, до медицински протоколи – идеята е да се стигне до равностоен обмен, който да начертае нови перспективи. Учените ще имат достъп до архиви и информация, която досега не е можела да се споделя и да събира данни от толкова различни източници.

Нашият акцент е върху трансфера на знания, хора и технологии. Такъв обмен безспорно е имало. Има нови изследвания, посветени на конкретни теми – например борбата с полиомиелита."

Защо Левиатан?

"Томас Хобс използва библейския образ Левиатан символично, за да опише необходимостта от и силата на националната държава да овладее природните инстинкти у човека, хаоса и войната на всички срещу всички. Държавата е тази, която може да осигури оцеляването на хората и по-добър живот. Историографията започва като изследвания на държавата, (ре-)конструиране на национални идентичности“, разказва доц. Касабова.

По думите ѝ следвоенна Европа е разсечена от политически разделителни линии и идеологическо конфронтиране. “С метафората обозначаваме свързващата, обединяваща сила. Левиатан, но наддържавен, наднационален“, допълва тя.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16