Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арттерапия с подходящата книга:

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Семинар на световния авторитет по осъзнатостта д-р Джон Кабат-Зин и среща с българските читатели

5
Д-р Джон Кабат-Зин
Снимка: издателство „Кибеа“

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите, Пробуждане без усилие, Целебната сила на осъзнатостта и Осъзнатост за всички. Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа. Той ще изнесе виртуален семинар „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“. С него ще отбележи излизането на четирите книги, които посочват пътя към постигането на вътрешен покой, равновесие, към подобряване на здравето и хармоничното общество.

„Осъзнатостта, или вниманието към настоящия момент, е много древен подход. Благодарение на него възприемаме живота така, сякаш той наистина е важен, и откриваме пълната палитра на видовете интелигентност, с които е надарен човекът. Така можем да повишим своето добруване и да отслабим нездравословните си и вредни импулси. Това е от полза не само за собственото ни физическо и психично здраве, а и за всички хора, с които живеем и работим и които придават на живота ни смисъл и любов, а също и за света, който обитаваме.“, каза за „Артефир“ д-р Кабат-Зин преди срещата с българските читатели.

Според него във време като днешното е много важно да не изгубим ума си точно когато най-много се нуждаем от него. „Нужно е ежедневно да култивираме неосъдителна, нереактивна осъзнатост (или внимание към момента). Може да го правим в малки дози, но многократно в течение на деня. Това ще ни помогне да внесем в най-трудните моменти на тази привидно безкрайна пандемия известна душевна уравновесеност и спокойствие“, споделя още авторът.

Д-р Кабат-Зин смята, че пандемията ни предоставя възможност да открием мащаба на своята човечност чрез начина, по който се държим с другите и да се опитаме да бъдем максимално полезни. Той е убеден, че това е нова ситуация, която ни учи как да оценяваме настоящия момент такъв, какъвто е, бил той приятен, неприятен или неутрален, да изпълним достойно това, което се изисква от нас, и да живеем в настоящия момент миг по миг.

За д-р Джон Кабат-Зин:

Основател на Програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), Клиниката за намаляване на стреса (1979 г.) и Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото (1995 г.) в Медицинския факултет на Масачузетския университет. Почетен професор по медицина.

Автор и съавтор на 14 книги. Води семинари и ритрийти за осъзнатост за специалисти от сферата на здравеопазването, технологиите и бизнеса, както и за непрофесионална аудитория от цял свят. Изявен привърженик на социалната и икономическата справедливост.

Работата на д-р Кабат-Зин допринася за нарастващото движение за осъзнатост в сферата на медицината, психологията, здравеопазването, невробиологията, училищата, висшето образование, бизнеса, социалната справедливост, наказателното правосъдие, затворите, законодателството, технологиите, правителството и професионалния спорт. Редица болници и медицински центрове по света предлагат клинични програми, базирани на обучение в осъзнатост и MBSR. Живее в Масачузетс.

Участвал е в множество телевизионни документални филми по целия свят, както и в специалните предавания на PBS „Изцелението и умът с Бил Мойерс“, „Шоуто на Опра“ и „60 минути“ на CBS с Андерсън Купър.

Чуйте какво сподели още световният авторитет по осъзнатостта (mindfulness) за това какво да правим, за да оцелеем психически в новите условия на физическа и социална изолация и как се променя светът в условията на Ковид кризата.

Записване за семинара 

Снимки: предоставени от издателство „Кибеа“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10