Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

БНР Новини

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената.

Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и да съхрани спомена за техните най-значими роли и всичко онова, което те са оставили като наследство на театралната сцена.

„100 лица на театъра“ е доказателство за съществуването на таланта и стремежа към съвършенство на имените ни майстори на образите. Тяхната своеобразна панорама започва от края на XIX век със снимките на Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов и Сава Огнянов. Продължава с ролите и пътя към съвременната сцена на актьори като Иван Ласкин, Чочо Попйорданов и Андрей Баташов. А последните страници на албума са отредени за фотографиите на напусналите ни вече Васил Димитров, Йосиф Шамли, Виолета Гиндева, Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова. С тях лицата в кигата-памет стават 105.


Идеята за задълбочения и единствен по рода си и обема си албум идва преди две години. Работата по издирването и подбора на снимките обаче отнема време. Екипът – Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с помощта на проф. Николай Йорданов – се обръщат към фотодокументите на различни театри в България, както и към Държавна агенция „Архиви“, за да съберат точни 500 фотографии. Та и още отгоре.

Като всяко съвременно издание и „100 лица на театъра“ съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев. Графичното оформление пък е дело на младия дизайнер Николай Димитров.

Фотоалбумът е реализиран от Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“, с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата,и вече имаше своята официална премиера.


Броени дни преди тазгодишното издание на „Икар“-ите и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и Илко Ганев разказват защо е важно да помним – всичките 105 лица на театъра и техния полет на сцената.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01

Художникът, който умееше да съзерцава

Галерия „Арте“ представя един художник, който заема особено знаменателно място в съвременната художествена култура. Това е художникът Йордан Кацамунски. В момента е подредена цяла галерия от негови творби маслена живопис, която ни среща с едно по-различно и съзерцателно изкуство. Експозицията можа да бъде разгледана до 8 декември 2020 г...

публикувано на 26.11.20 в 11:32

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59