Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

БНР Новини

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената.

Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и да съхрани спомена за техните най-значими роли и всичко онова, което те са оставили като наследство на театралната сцена.

„100 лица на театъра“ е доказателство за съществуването на таланта и стремежа към съвършенство на имените ни майстори на образите. Тяхната своеобразна панорама започва от края на XIX век със снимките на Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов и Сава Огнянов. Продължава с ролите и пътя към съвременната сцена на актьори като Иван Ласкин, Чочо Попйорданов и Андрей Баташов. А последните страници на албума са отредени за фотографиите на напусналите ни вече Васил Димитров, Йосиф Шамли, Виолета Гиндева, Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова. С тях лицата в кигата-памет стават 105.


Идеята за задълбочения и единствен по рода си и обема си албум идва преди две години. Работата по издирването и подбора на снимките обаче отнема време. Екипът – Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с помощта на проф. Николай Йорданов – се обръщат към фотодокументите на различни театри в България, както и към Държавна агенция „Архиви“, за да съберат точни 500 фотографии. Та и още отгоре.

Като всяко съвременно издание и „100 лица на театъра“ съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев. Графичното оформление пък е дело на младия дизайнер Николай Димитров.

Фотоалбумът е реализиран от Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“, с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата,и вече имаше своята официална премиера.


Броени дни преди тазгодишното издание на „Икар“-ите и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и Илко Ганев разказват защо е важно да помним – всичките 105 лица на театъра и техния полет на сцената.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция в чест на проф. Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов съвсем наскоро издаде  най-новата си поетично-есеистична книга „Закуска с нар“  и така отбеляза своята 80-годишнина.  Учен, специалист по английска литература, уважаван преподавател, филолог с международно признание, с над сто научни изследвания, публикувани у нас и в чужбина, той е известен преводач на Шекспир, Чосър, Милтън,..

публикувано на 22.04.21 в 17:10

Любомир Желев: „Кралят Елен“ и човекът зад куклата – историята на един “Икар“

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавният куклен театър в Сливен. Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България. Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и..

публикувано на 22.04.21 в 14:19

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.  Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което..

обновено на 22.04.21 в 13:48

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава..

публикувано на 22.04.21 в 13:28

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир": Заглавието "Будни светове"..

обновено на 22.04.21 в 12:28