Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Резиденция "Баба" в село Делейна

7
Снимка: Резиденция „Баба“

Как изглежда животът в селата на Северозапдна България и има ли кой да се грижи за възрастните хора там? Артистичната Резиденция "Баба" в с. Делейна, община Брегово, област Видин, имаше за цел да провокира и окуражи артистите да бъдат смели и да търсят новаторски идеи и действия за създаването на по-обнадеждаващо бъдеще за едно съвременно българско село в Северозападна България, но най-вече – да създаде ситуация, в която млади градски хора да се срещнат с жителите на малко село на границата и да общуват сърдечно и автентично.

Тази тема водеше 11 международни артисти, които се включиха в първата Артистична резиденция в село Делейна (Видин), част от платформата "Резиденция Баба / Baba Residence". Това гостоприемно място до границата със Сърбия приюти в продължение на три седмици седем от артистите, които живяха в местни домакинства, а четирима участваха онлайн.

Изложбата в галерията на Гьоте-институт е събрала отговорите на участниците на въпроса "Как достъпът до съвременно изкуството и културата може да оживи българските села" под формата на фотографски серии, поезия, стенопис/намеса в среда, кратки документални филми, звукови инсталации, театрално-танцово представление с участието на местни самодейни състави. Може да бъде видяна до 6 ноември между 14 ч и 17 ч. 

Милица Джанджова от „Резиденция „Баба“ разказва в ''Нашият ден''. Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво представлява белият пашкул

Защо на върха на много от боровете в  Родопите, Рила и Пирин откривате бели пашкули? Какво се крие в тях – разказват Веселина Даковска и Петя Матева, експерт от Изпълнителната агенция по горите.  "Това не са копринени нишки, не е захарен памук, а гнезда на гъсеници – едни от основните вредители по иглолистните. Пашкулите се срещат от април докъм края на..

публикувано на 03.12.20 в 17:53

Истинският живот на малкия бизнес

Големите магазинни вериги някак ще се справят с кризата, какво обаче се случва с онези малки предприятия – хижа в планината, малко заведение, бар – места, към които сме привързани и чието съществуване е под въпрос?  "Нашият ден" направи моментна снимка, която събира различни модели, виждания и мнения. Получава се сладко-горчив разговор за местата, които..

публикувано на 03.12.20 в 14:19

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден". Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на..

публикувано на 03.12.20 в 11:30

За спасяването на старите гори

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори? Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден": "Тази година беше интересна за българските гори...

публикувано на 03.12.20 в 10:05

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35