Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатомията – наука, която умее да изненадва

Снимка: iztok-zapad.eu

От вглеждането в трупа на убитите животни, първите жертвоприношения и балсамирането на трупове в древни времена до днешните дисекции и доброволното даряване на човешкото тяло с научна цел, анатомията е изминала труден път, осмислян от много жертвоготовни хора, превърнали в своя кауза изучаването на човешката анатомия. Сред тях са не само забележителни учени, с които свързваме създаването на тази наука, без която въобще не бихме могли да си представим съвременната медицина, но и гении на четката и перото като Леонардо да Винчи и Франсоа Рабле. Както и мнозина други – незаслужено забравени в полумрака на историята, останала доста дълго „страстно влюбена“ в клишето „Гален-Авицена-Везалий“.

Каква цена се е налагало да плащат за своята изследователска дързост тези хора? С какви славни и сенчести страни е белязана въпросната история? Как са изглеждали първите анатомични театри и анатомични музеи и пред какви предизвикателства е изправена съвременната макроскопска и клинична анатомия не само като наука, но и като учебен предмет?

От разговора с хирурга, д-р Драгомир Дарданов, един от авторите на книгата „Анатомията и анатомите през вековете“ (заедно с колежката си д-р Нана Нарлиева), узнаваме отговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокалният педагог на Сан Ремо с безплатен мастър клас във Варна

Специално, за да бъде член на журито на младежкия конкурс за изпълнение на песен от филм или мюзикъл "Киното – моя любов, моя песен", подкрепен от община Варна, от Италия пристигна Иван Лазара. Той е вокален треньор на фестивала в Сан Ремо и музикален директор на West Scotland University в Рим. Човекът, който извайва гласовете на италианските звезди се..

публикувано на 04.08.24 в 13:05

България е основател на Международната олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание по математика в света за годината, 65-ата Международна олимпиада.  "Това е най-старото математическо състезание в света и служи като пример за съставяне на всички състезания, като България е една от основателките на тази олимпиада, тъй като заедно..

публикувано на 04.08.24 в 09:45

Габровската техническа гимназия

Професионалната техническа гимназия в Габрово е създадена през 1893 г. първо като кожарско училище с името на д-р Никола Василиади, на чието щедро дарение дължи съществуването си. Никола Василиади е роден в Букурещ, където семейството му се е преселило около началото на XIX век след опожаряването на Габрово и в търсене на сигурност и поминък...

публикувано на 03.08.24 в 12:15
Музеят на мозайките в турския град Шанлъурфа представя една от най-ценните колекции на мозаечното изкуство

Какви истории разказват мозайките

Музеят на мозайките в град Шанлъурфа е нов музей, но съхранява едни от най-добрите образци на древното мозаечно изкуство. През 2006 г., по време на строителни дейности, на това място е открит голям римски комплекс и по-късно е изграден музеят. Разположен е на голяма площ – от близо 6 декара, и днес тук могат да се видят множество изображения на..

публикувано на 02.08.24 в 14:10
доц. Катя Михайлова

Необходимо е експерти достоверно да оценят културното ни наследство

България е домакин на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през 2025 г. Българската страна издигна кандидатурата си за председател и домакин, след като министърът на културата Найден Тодоров проведе поредица от срещи с делегати от различните държави, на които се установи положителна нагласа и желание да подкрепят България...

публикувано на 02.08.24 в 11:18