Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сценичните срещи и образи на Александрина Пендачанска

Снимка: Mat Hennek / pendatchanska.com

Особено удоволствие е да подготвяш предаване за човек, когото познаваш лично и чиято кариера следиш от най-първите стъпки на сцената. Собътната оперна вечер е посветена на творчеството на Александрина Пендачанска, певицата покорила сърцата на любителите на операта на едни от най-големите оперни сцени. Това е и певицата, която често се завръща за концерти и спектакли, които винаги се превращат в събития. Последните ѝ участия бяха на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна, където направи българския си дебют в ролята на лейди Макбет от операта „Макбет“ на Верди. В същата роля ще се представи и в концертните изпълнения на операта на сцената на Софийската опера на 11 и 13 декември. Има разговори за участие във втората част на сезона на Софийската филхармония, но както е модерно през тази особена 2020 г. нищо не е вярно, докато не се случи.

В предаването (31 октомври от 20 часа) са използвани записи от златния фонд съхранили спомените и разказите на самата Александрина Пендачанска през различни периоди на кариерата ѝ, за различни хора, с които е работила и театри, където е пяла. Ето сега един запис от 1991 г. среща в радиоклуба „Приятели на музиката“, в който участват и майка ѝ Валери Попова, и баба ѝ Вера Бонева.


Ще чуете още спомени за първите ѝ уроци по пеене, участието ѝ в записа на „Живот за царя“ от Глинка с диригент Емил Чакъров, за първите ѝ големи успехи по света, за срещите ѝ с бароковата музика, с диригента Рене Якобс, размислите ѝ за някои от ролите, които е представила на сцената, както и за това, какво още иска да изпее.Ето и музикалната част от програмата:
• „Живот за царя“ Михаил Глинка от 1989 г. с хора на Софийската опера, фестивалния оркестър и Емил Чакъров издаден след това от „Сони класикъл“. Антонида е Александрина Пендачанска, Сусанин е Борис Мартинович, Собинин е Крис Мерит.
• „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт запис за „Хармония мунди“ от 2006 г. с Йоханес Вайсер (Дон Жуан), Лоренцо Регацо (Лепорело), Александрина Пендачанска (Донна Елвира), Олга Пасичник (Донна Анна), Кенет Тарвър (Дон Отавио), Ким Сънхе (Церлина), Николай Борчев (Мазетто), Фрайбургски бароков оркестър, RIAS камерен хор Берлин, диригент Рене Якобс.
• „Идоменей“ на Волфганг Амадеус Моцарт с Ричард Крофт (Идоменей), Бернарда Финк (Идаманте), Им Сънхе (Илиа), Александрина Пендачанска (Електра), Кенет Тарвър (Арбаче), RIAS камерен хор Берлин, Фрайбургски бароков оркестър, диригент Рене Якобс, запис от 2009 г.
• „Сомнамула“ на Винченцо Белини, концертно изпълнение през 1990 г. с Александрина Пендачанска (Амина), Винченцо Сагона (Рудолфо), Джузепе Марина (Елвино), Иванка Нинова (Тереза), Дарина Такова (Лиза), с хор „Дунавски звуци“, оркестър на Софийската опера, диригент Джорджо Крочи.
• Избрани арии от концерта в Софийската опера през 2013 г. с диригент Дамян Йорио.
• Записи от диска ѝ „Genuine“ и от диска с арии и дуети на Верди с Никола Гюзелев и Владимир Стоянов от 1997 г. издаден от „Гега ню“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

„Русалка”, лирична приказка в три действия от Антонин Дворжак

Либрето – Ярослав Квапил Изпълнена за първи път на 31 март 1901 година в Националния театър, Прага. Действащи лица: • Русалка (сопран) • Принца (тенор) • Княгинята (сопран) • Водния дух (бас) • Магьосницата (алт) • Горския (тенор) • Помощник-готвача (сопран) • Първа нимфа (сопран) • Втора нимфа (сопран) • Трета нимфа (алт) • Ловеца (баритон)..

публикувано на 14.05.21 в 08:40

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят,..

публикувано на 14.05.21 в 08:05