Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сценичните срещи и образи на Александрина Пендачанска

Снимка: Mat Hennek / pendatchanska.com

Особено удоволствие е да подготвяш предаване за човек, когото познаваш лично и чиято кариера следиш от най-първите стъпки на сцената. Собътната оперна вечер е посветена на творчеството на Александрина Пендачанска, певицата покорила сърцата на любителите на операта на едни от най-големите оперни сцени. Това е и певицата, която често се завръща за концерти и спектакли, които винаги се превращат в събития. Последните ѝ участия бяха на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна, където направи българския си дебют в ролята на лейди Макбет от операта „Макбет“ на Верди. В същата роля ще се представи и в концертните изпълнения на операта на сцената на Софийската опера на 11 и 13 декември. Има разговори за участие във втората част на сезона на Софийската филхармония, но както е модерно през тази особена 2020 г. нищо не е вярно, докато не се случи.

В предаването (31 октомври от 20 часа) са използвани записи от златния фонд съхранили спомените и разказите на самата Александрина Пендачанска през различни периоди на кариерата ѝ, за различни хора, с които е работила и театри, където е пяла. Ето сега един запис от 1991 г. среща в радиоклуба „Приятели на музиката“, в който участват и майка ѝ Валери Попова, и баба ѝ Вера Бонева.


Ще чуете още спомени за първите ѝ уроци по пеене, участието ѝ в записа на „Живот за царя“ от Глинка с диригент Емил Чакъров, за първите ѝ големи успехи по света, за срещите ѝ с бароковата музика, с диригента Рене Якобс, размислите ѝ за някои от ролите, които е представила на сцената, както и за това, какво още иска да изпее.Ето и музикалната част от програмата:
• „Живот за царя“ Михаил Глинка от 1989 г. с хора на Софийската опера, фестивалния оркестър и Емил Чакъров издаден след това от „Сони класикъл“. Антонида е Александрина Пендачанска, Сусанин е Борис Мартинович, Собинин е Крис Мерит.
• „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт запис за „Хармония мунди“ от 2006 г. с Йоханес Вайсер (Дон Жуан), Лоренцо Регацо (Лепорело), Александрина Пендачанска (Донна Елвира), Олга Пасичник (Донна Анна), Кенет Тарвър (Дон Отавио), Ким Сънхе (Церлина), Николай Борчев (Мазетто), Фрайбургски бароков оркестър, RIAS камерен хор Берлин, диригент Рене Якобс.
• „Идоменей“ на Волфганг Амадеус Моцарт с Ричард Крофт (Идоменей), Бернарда Финк (Идаманте), Им Сънхе (Илиа), Александрина Пендачанска (Електра), Кенет Тарвър (Арбаче), RIAS камерен хор Берлин, Фрайбургски бароков оркестър, диригент Рене Якобс, запис от 2009 г.
• „Сомнамула“ на Винченцо Белини, концертно изпълнение през 1990 г. с Александрина Пендачанска (Амина), Винченцо Сагона (Рудолфо), Джузепе Марина (Елвино), Иванка Нинова (Тереза), Дарина Такова (Лиза), с хор „Дунавски звуци“, оркестър на Софийската опера, диригент Джорджо Крочи.
• Избрани арии от концерта в Софийската опера през 2013 г. с диригент Дамян Йорио.
• Записи от диска ѝ „Genuine“ и от диска с арии и дуети на Верди с Никола Гюзелев и Владимир Стоянов от 1997 г. издаден от „Гега ню“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20