Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да не се изложим пред чужденците на тяхна територия

Бутан
Снимка: Маги Гигова

В Тайланд и Нигерия не е прието да погалиш дете по главата. В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията

В „странните“ времена не пътуваме по света, но все някога отново ще хванем самолета. За да бъдете готови за това светло бъдеще „Покана за пътуване“ проучи какви са нравите в различни краища на света и какво не бива да правите, за да не се изложите пред чужденците.

Бутан – тютюнопушенето е криминализирано. Можеш да внесеш цигари за собствена употреба, но не и да пушиш на публични места дори да си турист. Контрабандата и продажбата се наказват със затвор. Това, обаче не значи, че ако закъсате за цигара, екскурзоводът няма да ви намери отнякъде вносни папироси на баснословни цени.

Сингапур – и за  6 грама, и за 6 кг дрога наказанието е едно и също  – смърт. Там глобата за изплюта дъвка е 500 долара, за изхвърлен на улицата фас 1000, а ако носиш в метрото запалителни материали 5000. Санитарната чистота се поддържа като мият дори светофарите и пейките със сапун, а колите с лоши катализаторни уредби се спират от движение.

В Малайзия има ограничения за вноса на паста за зъби, сапун, крем за лице и цигари само, за да не се крие дрога вътре – по един брой от всичко.

В Швейцария, Франция и Испания са традиционни трите целувки по бузите при срещи с приятели. Коронавирусът сигурно е намалил драстично прилагането на този обичай.

В Индия публичната приятелска целувка по бузата или не дай си Боже прегръдка между мъж и жена, които не са съпрузи минава за висша форма на разврат и изневяра.

Китай

Там дори не е прието да пиеш кафе с приятел от другия пол. Защото само 3%от индийците се женят не по предварително уговорен сватлък между семействата още от ранна възраст.

Там обаче нещата не са оставени на случайността. Двете фамилии се съветват с астролог, той прави подробни хороскопи на двете деца и преценява дали семейството им ще бъде здраво и щастливо, съобразно характерите и жизнения път. Ако астрологичната карта не предполага фамилна идилия, уговорката отпада.

В Европа е прието да се здрависваме, но в Азия, не е желателно. Особено обидно е да протегнеш лявата ръка, която се смята за мръсна. Най-добър е поздравът със събрани за молитва ръце пред лицето.

По същата причина не бива в храм да се сяда с крака насочени към Буда – това е неуважение към религията.

На същия континент подаряването на парфюм се смята за обиден намек, че човекът мирише.

Тайланд

В Тайланд кралят е божество и не бива да се хвърлят на земята пари, защото са с неговия образ. Там също така не е прието да се погали по главата детенце, колкото и да е сладко. Смята се, че така му се отнема кармата.

В Нигерия, ако целунеш бебе, родителите са убедени, че желаеш смъртта му.

В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията.  

В Япония е знак за неуважение и лоша поличба ако ако забодеш пръчиците в купата ориз.

В Холандия пеенето на масата минава за предизвикателство към дявола.

Израелците, както японците, са нация от пътешественици. При тях е традиция след всеки воаяж да се събират на парти за добре завърнали се. Пътешествениците да покажат снимки, а останалите, които също са били по тези места, да допълват разказите им.

Бранденбургската врата, Берлин

Не е така в Сенегал. Там никой не трябва да знае, че си пътувал, за да не те урочаса.

В Европа и Америка доста от хотелите нямат 13-и етаж и стая номер 13, заради суеверието, че числото носи нещастие.

В Китай поверието пък обрича четворката на същата съдба, защото се произнася почти като смърт. Там езикът има между 30 и 80 хиляди йероглифа. Средният китаец  през живота си научава около 3000 и с тях успява да си прочете вестника. При много от тях само един нюанс променя значението. Както всички знаем, на китайски криза и възможност се четат по един и същи начин.

Новата мода в Пекин пък е да поднесете на домакинята, ако отивате на гости, или на гаджето си букет от билки, които веднага да бъдат сварени на чай и поднесени с ритуал.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25