Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Езикова диагностика в помощ на децата билингви

Снимка: БТА

Делът на учениците, чийто майчин език не е български, е значителен и продължава да нараства. Системата на задължителното образование обаче като че ли не забелязва този факт или поне не реагира адекватно. Слабото или изобщо никакво владеене на официалния език на държавата е една от важните причини за отпадане от училище, слаб успех и функционална неграмотност дори сред завършилите средно образование.

Допълнителните занимания през ваканциите и свободното време явно не са достатъчни децата с различен майчин език да настигнат връстниците си и да участват пълноценно в учебния процес. Нужна е специална методика, помагала и подготовка на учителите, но преди всичко точна „диагностика“ за степента на владеене на езика и потребностите на децата.

Първата специализирана диагностика за ученици с различен майчин език у нас е разработена от експертите от сдружение „Едюкарт“ в партньорство с програма „Заедно в час“ и е част от по-голям проект за подготовка на специализирани учебни материали и допълнителна езикова подкрепа в началното училище. Инициативата надгражда успешно реализиран съвместен проект на организации от България, Румъния и Германия за деца от 5 до 7 години. Предвидени са и обучения на училищни екипи за езикова подкрепа в редовните учебни часове и в извънкласни занимания.

Обученията за „Езиково подкрепящи училища“ се провеждат по заявка, като засега през тях преминават част от училищата, включени в новата програма „Училища за пример“ на „Заедно в час“. Всички обучения, учебни материали и ресурси са финансирани от индивидуални дарения и ще се разпространяват безплатно. Започва и нова дарителска кампания (Страниц за дарения от България, дарения от чужбина), която ще бъде активна до края на декември месец и с която ще се финансират следващите фази на проекта за целия начален училищен етап и за всички учители в страната, които биха имали нужда от методиката.
Повече чуйте от разговора с д-р Анастасия Новикова, доц. Атанас Атанасов и Вяра Михайлова от екипа, разработил системата за езикова диагностика и подкрепа.

Страница за дарения от България

Страница за дарения от чужбина
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Башчанската плоча (11 век) – един от най-старите запазени глаголически текстове

Език свещен богослужебен

Поредният разговор за думите, точно в празничния 11 май, в който православната ни църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий – просветители на славянството и съпокровители на Европа, е за славянския български език, който е признат и се утвърждава като свещен богослужебен език не само в славянския православен свят. От опит знаем,..

обновено на 12.05.21 в 17:35

На хайван-пазар в Манила

Филипините! За българите това е далечна държава, която влиза в новините само ако я овършее тайфун, разлюлее земетръс или си има първа дама с гибелна слабост към обувки. За западняците архипелагът е източник на безупречна прислуга, покорни съпруги и отдих на копринените плажове на Палау и Боракай. Да, Филипините са всичко това. Но не само. Когато..

публикувано на 12.05.21 в 11:12

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава –..

публикувано на 10.05.21 в 10:05