Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Инспекцията по труда

Снимка: БГНЕС

В Деня на Инспекцията по труда – каква е защитата на правата и здравето на работещите в условията на извънредно положение заради пандемия. Кои са най-често срещаните казуси в тази ситуация? 

Дина Христова от Главната инспекция по труда разказа в "Нашият ден":

"Защита е каквато винаги е била. Инспекторите по труда продължават да вършат задълженията си, съгласно своите правомощия, останаха на първа линия и са готови да реагират и да отговорят на всеки сигнал, който достигне до нас. Продължават да се извършват и предварително планирани проверки в икономически дейности, които нашите анализи показват, че са по-рискови по отношение на трудовото законодателство."

Най-чести казуси по време на пандемия

"Излизането в неплатен отпуск – може ли служителят/работникът да бъде принуден да излезе в неплаен отпуск? Няма начин работодателят да задължи работника да излезе в неплатен отпуск. Неплатеният отпуск е казус, в който трябва да има искане от работника – т.е. той да е активната страна. Иначе би било нарушение на законодателството

Какво се случва с правата и заплащането на работника, когато е контактен с болен от коронавирус и принудително трябва да остане у дома 10 дни? Дина Христова посъветва, установено от практиката: "Би могло да се създаде график, при който, при спазване на трудовото законодателство, при задължителни междудневни и седмични почивки, да се създадат екипи, които да работят по начин, който би могъл да им осигури 10 безконтактни дни. Това ще минимизира риска всички работници да се окажат контактни по едно и също време."

Чуйте още подробности в звуковия файл.

На 3 ноември е професионалният празник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. На този ден през 1907 година с указ на княз Фердинанд I е обнародван Закон за инспектората по труда. С този държавнически акт се поставя основата на институцията Инспекция по труда в България. Първият български закон в областта на безопасността и хигиената на труда е приет през 1917 година. През 1949 година България ратифицира Конвенция 81 на Международната организация на труда от 1947 година за Инспекцията по труда. През 1951 година контролните функции по безопасност и здраве при работа се делегират на обществена организация – Българските профсъюзи и контролната структура се инкорпорира в структурата на синдикатите. През 1991 г. е създадена Държавна инспекция по труда към Министерството на труда и социалната политика. През 1992 година със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда държавата възвръща контролните си функции по безопасност и здраве при работа като възлага тази дейност на  Държавната инспекция по труда, която през същата година е преобразувана в Главна инспекция по труда, а от 2000 – та година  – в Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” (ИА “ГИТ”) към министъра на труда и социалната политика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иванка Динева: Един донор спасява до 8 човешки живота

В Световния ден на трансплантираните атлети в "Семейно радио" гостува Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" – с равносметка след приключването на Вторите национални спортни игри за трансплантирани в Югозападния университет "Неофит Рилски" през май. "Когато встъпих в длъжност видях с очите си колко се радват..

публикувано на 08.06.24 в 13:04
Златко Желев, Мария Мира Христова и Иво Тодоров (отляво надясно)

За розите и тръните

Семейство на Дигитална дирекция на БНР гостува на "Семейно радио" и отваря вратите към професионалното си ежедневие с участието на: Иво Тодоров, Златко Желев, Димитър Ганев и Диана Костова.  Тръгвайки от израза "роза между тръни" (англ. ез. a rose among the thorns), поглеждаме зад кадър към подкастите: "Патрулът", "Туристът", "Гласовете на радиото",..

публикувано на 08.06.24 в 12:35

Дискриминация и обезщетения

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Иван Тодоров от София: След..

публикувано на 07.06.24 в 15:15

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система – втора част

Пандемия ли е насилието? Частният случай на Биляна Борисова и Валентина Десова от град Шумен. Продължаваме темата от 31 май. В предаването от 31 май се засяга частният казус на Биляна Борисова от Шумен – майка на две деца. Тя разказа за своята битка със съдебната система. Биляна Борисова твърди, че е несправедливо обвинена от бившия си мъж в домашно..

публикувано на 07.06.24 в 12:40
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55