Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Камий Тома – гласът на надеждата

Снимка: camillethomas.com

На 15 октомври гост солист на Софийската филхармония беше виолончелистката Камий Тома, която под диригентството на Найден Тодоров изпълни концерта на Роберт Шуман.

Тя пристигна в България заедно с виолончелото си „Старадивариус - Фойерман“ от 1730. Това е едно от най-добрите виолончели в света, както и най-известното. На него са свирили Огюст Франком за когото Шопен е написал своята соната, Емануел Фойерман, Алдо Паризо, Стивън Исерлис. Предоставено ѝ е от музикалната фондация „Нипон“.

Камий Тома
Пътят на Камий Тома тепърва започва. Има вече няколко престижни награди – през 2014 г. тя е избрана за изгряваща звезда във „Виктоар дьо ла мюзик“, на следващата година албумът ѝ „Риминисценции“ печели наградата „Ехо класик“. Тя казва, че сама е избрала инструментът на който да свири.

„Семейството ми е много музикално. Майка ми свири на пиано, сестра ми на цигулка и на четири години поисках и аз да свиря. Слушахме дискове. Първата ми реакция беше към звука на виолончелото и казах, че искам да свиря на този инструмент.“ Спомня си, че краката ѝ не опирали до пода и се налагало да слагат книги, за да стъпи на тях.

Двамата ѝ любими музиканти са били Жаклин Дю Пре и Мстислав Ростропович. „Това са моите два идола и вдъхновители, заради страстта и пламъка, който влагат в изпълненията си, както и всеотдайността в интерпретациите им, сякаш могат да умрат за всяка нота и за мен това е точното търсене на музиканта. Днес вече не слушам други виолончелисти, защото се старая да не се влияя от техните изпълнения“ – споделя Камий.
Как се чувства с оркестъра, с който свири за първи път чуйте в звуковия файл.


В диска, който предаването „Музик мания“ представя в сряда от 17 часа, са записани няколко фрагмента от опери – „Орфей и Евридика“ на Глук, „Любовен еликсир“ на Доницети, „Норма“ на Белини, „Вертер“ на Масне, както и „Везендонк песни“ на Р. Щраус, „Цигански мелодии“ на Дворжак, темата от филма „Списъкът на Шиндлер“ от Дж. Уилямс и„Кол Нидрей“ на Брух. Тези записи са осъществени с филхармонията на Брюксел с диригент Матю Херцог, който е направил и транскрипциите. Както чухте в разговора основна част от диска заема концертът за виолончело на Фазил Сей „Никога не се отказвай“, оп.7. Отделните части са „Никога не се отказвай“, „Терор-Елегия“ и „Песен на надеждата“. Записът е осъществен с Белгийската филхармония под диригентството на Стефан Дьонев.

Камий Тома
По време на изолацията в социалните мрежи станаха много популярни няколко клипа на записани от Камий Тома на покривите на Париж. В звуковия файл ще научите как се е родила идеята.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20