Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Земетръсна дипломация след трагедията в Измир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези дни Турция сякаш е печално олицетворение на твърдението, че едно злото никога не идва само. Посред коронавирусната епидемия, икономическата криза, обтегнатите отношения с Франция и с Гърция, страната беше разтърсена от земетресението, при което загинаха 114 души и 1027 души са ранени.

Но освен жертви и щетите измирското земетресение доведе до т.нар. "земетръсна дипломация" – Франция и Гърция бяха първите страни, които предложиха помощ на Турция в тежката ситуация. 

В моменти на трагедия и разруха разбирателството и помощта между хората са важни и е добре, когато това се разбира от политиката и дипломацията, каза кореспондентът на БТА в Анкара Нахиде Дениз.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ефективният диалог е моделът за спокойно съжителство с бежанците

През изминалата напрегната година, в която коронавирусът се превърна в неизменна част от всекидневието, много теми сякаш останаха извън фокуса на вниманието. Една от тях е тази за бежанците и какво се случва с тях в този момент. Много хора изгубиха битката с Covid-19, много останаха и без работа, но каква е съдбата на хората, чийто живот, препитание са..

публикувано на 21.04.21 в 15:14
проф. Златимир Коларов

Моноклоналните антитела – същност и приложение

В медийното пространство все повече се чува споменаването на моноклонални антитела. Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци, клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността при инфекцията от Covid-19. Принципът на..

публикувано на 21.04.21 в 14:50
Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: Тотален управленски хаос в здравеопазването

Абдикира ли държавата от управлението на кризата? Темата коментира д-р Мими Виткова , бивш министър на здравеопазването:  “ Държавата отдавна е абдикирала от здравната система – о ще преди 20 години, когато се реши политически без сериозни анализи и аргументи, че пазарът ще реши всички проблеми в здравната система. Оттогава тя е на..

публикувано на 21.04.21 в 12:30
Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Управлението на пандемията е приоритетът на здравната комисия

Какви ще са приоритетите в работата на комисията по здравеопазване към НС и законодателните инициативи? Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Александър Симидчиев , председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание, депутат от “Демократична България“. “Огромното предизвикателство е всичко, което е ново за мен, различно..

обновено на 21.04.21 в 11:42
Проф. Антоанета Христова, Ръководител на департамент Психология в (ИИНЧ) към БАН.

Проф. Антоанета Христова: Българската жена – в обществото и в политиката

Доколко личността и полът имат значение в политиката? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Антоанета Христова – политически психолог. “Всичко е от значение и дали си мъж или жена, защото това е въпрос на роля, която изпълняваш в живота. Ролевите функции са елемент от културата на всяко общество, според които всеки се съотнася и..

обновено на 21.04.21 в 10:57