Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Гелев превежда „Приспивни песни за феи и чудовища“ на човешки език

Снимка: @enthusiastpublishing

Художникът и писател Сотир Гелев среща безстрашните деца и родители с чудати същества от друг, мистичен свят. В новата си книга „Приспивни песни за феи и чудовища“ авторът създава мост между децата на хората и тези на другите – таласъмите, великаните, джуджетата, каменоядите, водните духове, върколаците, вампирите, русалките, троловете, баншите и феите. Книгата подслонява още Онези, които живеят под леглото и ядат чорапите в семейството, както единствения по рода си в този и всеки друг свят сфинкс.

Като превежда на човешки език песните на чудноватите създания, Сотир Гелев дава възможност на всяко дете да заспи с приспивна и поучителна песен. Това превръща времето преди сън в приключение, изгражда забавна връзка между децата и техните родители, които имат нелеката задача да разкрият смисъла зад някоя и друга причудлива дума и припомня, че освен нашата реалност съществува и друга, която е също толкова интересна и богата на истории, традиции и емоции.

„Почти всички едновремешни детски книги напоследък претърпяват редакция във връзка с това, че ние смятаме, че светът, който трябва да представим на децата, е някакъв точно определен, а не такъв, какъвто е. Това според мен невинаги е много правилно. Затова съм се опитал в тази книга да разкажа за различни същества, които живеят по различен начин, но са не по-малко чувствителни от нас“, сподели в ‚Артефир“ авторът на „Приспивни песни за феи и чудовища“ Сотир Гелев.

В тази нова книга той за пореден път пише и едновременно с това илюстрира историите си в рими. Създава съществата спрямо представата си за тях, но с това цели да пробуди въображението на малките читатели, които да ги доразвият в съзнанието си.

„Приспивни песни за феи и чудовища“ излиза две години след като „Как Лора се научи да брои десет“ получи литературната награда „Перото“ в категорията „Детска литература“. Какво очаква новата книга на Сотир Гелев зависи от безстрашните деца и родители им, които ще четат и заедно ще пеят приспивните песни в нея. В страниците на изданието е поместен и справочник за съществата, които художникът създава, но за тях можете да научите повече и в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката. Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09