Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дмитрий Шостакович – Последните вокални цикли

Снимка: symphonyofthevines.org

В 1974 г. Шостакович завършва Сюита за бас и пиано по стихове на Микеланджело. В поезията на великия ренесансов творец той търси и намира отговори на различни възгледи за смисъла на живота, за творчеството, за любовта. Това е нещо като лична изповед на един бурен, изпълнен с напрежение и разочарования живот. Фрагменти от цикъла ще звучат в изпълнение на Евгений Нестеренко, за когото е създаден.

По-малко от година преди смъртта си Шостакович създава и последния си вокален цикъл – „Четири стихотворения на капитан Лебядкин“. Опусът е 146, изпълнението е на 11 май 1975 г. – това е последната премиера на Шостакович. Текстовете са от романа на Достоевски „Бесове“ , алегория на възможни катастрофални последици от политическия и морален нихилизъм в Русия от втората половина на 19 век. Лебядкин, един от героите на романа, е типичен руски графоман, който не само пише, но и тормози ближните си с четене на своята поезия – по думите на Достоевски, изграждана в различна степен на неумение. Гротескно-сатиричният стил на Достоевски намира изключителен отклик в светоусещането на Шостакович.

Цикълът ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 12 ноември от 14.30 часа в изпълнение на Сергей Лейферкус с Руски филхармоничен оркестър, диригент – Томас Зандерлинг. Оркестрацията е на ученика на Шостакович, Борис Тишченко.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15

Нови записи от Първо студио на БНР

Музикалните продуценти Лили Николова и Георги Еленков избраха камерна инструментална и вокална музика записана в Първо студио на БНР, която ще има премиерата си в „Метроном“ на 21 януари от 19.30 часа. В края на миналата година се осъществи студиен вариант на Пет миниатюри от Александър Христов – дългогодишен фолклорен специалист, посветил каузата си..

публикувано на 21.01.21 в 08:20
Иван Анастасов

Тезите на Иван

В своя брой 401 „Трамвай по желание“ представи на публиката си младия и ексцентричен музикант Иван Анастасов. Иван е завършил кинознание в НАТФИЗ, но е продължил творческия си път, изразявайки се не с картина, а с музика. Автор е на два музикални албума, вторият от които носи енигматичното заглавие „Теория на невероятностите“. В клиповете му..

публикувано на 20.01.21 в 08:55

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално..

публикувано на 19.01.21 в 15:04
„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се..

публикувано на 19.01.21 в 08:20