Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Невидимото" – над 30 български художници и картини от последните 100 години

7
Станислав Памукчиев, Нощите 2016
Снимка: sbhart

В галерия „Райко Алексиев“ можете да видите до края на ноември експозиция на 32 български художници, "Невидимото. Визуализации отвъд паметта, въображението и симулираната реалност".

Кураторите Станислав Памукчиев и Петер Цанев представят исторически период от точно 100 години. Най-ранната творба в експозицията е създадена през 1920 г. от Николай Райнов, а някои работи са специално проектирани, за да бъдат реализирани в галерията – само дни и часове преди откриването.

Някои от авторите – като Николай Райнов (1889-1954) и Жорж Папазов (1894-1972) – са свързани със световния модернизъм от първата половина на 20-и век – съответно с модерния теософски мистицизъм и сюрреализма, а други като Петър Дочев (1934-2005), Иван Георгиев-Рембранда (1938-1994) и Васил Симитчиев (р.1938) работят паралелно с развитието на постминимализма, неоекспресионизма и концептуалното изкуство, характерни за последните три десетилетия на миналия век. Присъстват и творци, родени през 40-те, 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. Най-младите художници са родени в средата на 90-те години.

В изложбата има рисунки, живописни картини, скулптури, обекти, инсталации, видеотворби, интерактивни и перформативни ситуации на Атанас Парушев, Васил Симитчиев, Даниела Ляхова, Иван Русев, Лика Янко и др.

"Понякога изкуството поражда въпроси, продиктувани от желанието на окото да вижда това, което не може да бъде видяно, казват кураторите. Този взор към невидимото конструира присъствия, които правят възможни появите на непостижимото и необятното. Най-опияняващата фикция на изкуството е визуализацията на невидимите, енигматично закрити съдържания. Визуализацията предизвиква интереса на философи, теолози, хора на изкуството, психолози, невролози, като придобива полемични асоциации, които я разграничават от понятия като въображение, ментален образ или халюцинации".

Независимо от днешната разширена употреба на думата визуализация в глобалната съвременна култура, нещо от нейната първоначална връзка с присъствието на невидимото се запазва, допълват те. По думите им това е нещо, което може да открием като вечния стремеж на изкуството да се превръща в прозрачна медия и прозорец към невидимото.

Автори: Атанас Парушев, Васил Симитчиев, Вито Валентинов, Галя Благоева, Георги Георгиев-Жорррас, Група 7 + 1, Даниела Ляхова, Емил Попов, Жорж Папазов, Ивайло Аврамов, Иван Георгиев – Рембранда, Иван Русев, Йордан Кацамунски, Калина Димитрова, Кирил Кузманов, Красимир Добрев – Доктора, Надежда Ляхова, Николай Райнов, Николай Петков, Лика Янко, Петер Цанев, Петър Дочев, Станислав Памукчиев, Стоян Дечев, Съпромат, Филип Попов, Христо Антонов, Цветан Кръстев.

Снимки – СБХ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15

Започва лятното турне на Б.Т.Р.

На 2-ри август във Варна е първият концерт от лятното турне на Б.Т.Р. Той е в Летния театър, а музикантите ще зарадват феновете си с най-доброто от музиката си за последните 30 години. Финалът на турнето "30 години Б.Т.Р." е в зала 1 на НДК в София на 20 ноември . 30 години – плашат или  вдъхновяват? Как започва всичко за най-успешния вокал..

публикувано на 02.08.24 в 14:42