Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наталия Димитрова-Попова за спънките пред гражданския сектор

Илюстративно изображение
Снимка: Pexels

Какви са проблемите пред гражданския сектор у нас и защо на теория всички сме съгласни, че заставаме зад едно по-демократично, зелено, хуманно общество, но на практика агентите, призвани да работят за тези каузи, непрекъснато се изправят пред адмитистративни и други трудности, които ги спъват?

За яснота Наталия Димитрова-Попова от платформата Блулинк обясни колко души у нас са заети в гражданския сектор: "По данни на националната статистика у нас има над 40 хил. неправителствени организации.

В тях са заети над 300 хил. души.  Значи поне 120 хил. души са заети и зависят икономически от дейността на различни неправителствени организации. В НПО членуват над 100 хил. доброволци и над 2 млн. души - едва ли не всеки трети гражданин на България.

Същевременно това е еднственият сектор, който не е бил подпомогнат от правителството от началото на пандемията насам.

Напротив има административни пречки и натиск, когато гражданските организации се опитват да се финансират с отпуснатите им по европейски програми средства, пред тях се поставят всякакви административни пречки и условия и почти абсурдни изисквания за отчетност по еврофондовете, които правят гражданския сектор уязвим."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“

Ана-Мария Кръстева: Ако усетим любовта, ще дойде и вярата

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Главен герой в "Нашият ден" е Ана-Мария Кръстева, д-р по богословие и автор и водещ на предаването "Благовестие" по програма „Христо Ботев“. Взаимоотношенията между Църква и радио започват още преди да се..

публикувано на 18.01.21 в 17:50

Пейо Яворов и българският национален идеал

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия...  Рубриката "Terra Култура" разказва  за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов , изследовател и дългогодишен..

обновено на 18.01.21 в 15:31

Защо е важно сградите да имат технически паспорт

Какво представляват техническите паспорти на сградите, задължителни ли са, има ли краен срок за получаването им, кой ще ги изработи и кой ще заплати цената? Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите, конструктивни, енергийни характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и..

обновено на 18.01.21 в 11:53

"Черната книга" трябва да събуди гражданския контрол

За шеста поредна година Фондация за свобода "Фридрих Науман" издаде "Черната книга на правителственото разхищение в България". Петя Дюлгерова, програмен директор на фондация "Фридрих Науман", и Борис Митов, журналист от "Свободна Европа" и един от авторите в книгата, коментират в “Мрежата” по програма “Христо Ботев”..

обновено на 18.01.21 в 11:07

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10