Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Докато те нямаше

Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.
Снимка: Ани Петрова

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но… донякъде. „Till There Was You” първоначално се появява като част от музикално-театралния спектакъл „Мюзикмен“, създаден през 1957 година за сцената на Бродуей. Автор е американският композитор Робърт Райнигер Мередит Уилсън. Поради големия успех, постановката „Мюзикмен“ пет години по-късно получава и филмова реализация. Успоредно с това се множат грамофонните издания с различни версии на една от водещите музикални теми в „Мюзикмен“ – песента „Till There Was You“. Тя стига и до Пол Маккартни, който решава да я включи в репертоара на „Бийтълс“ и става хит в техния втори албум („With the Beatles“).

„Till There Was You“ е единствената мелодия от мюзикъл на Бродуей, изпълнявана от „Бийтълс“. Тя е една от петте песни, с които през 1962 година „Четиримата от Ливърпул“ се явяват на прослушване във фирмата „Дека“, но компанията не проявява интерес към групата – почти фатална грешка на професионалистите от „Дека“, имайки предвид малко по-късно разразилата се лудост към „Бийтълс“. Подобен пропуск компанията не допуска втори път, когато пред шефовете на „Дека“ се явяват, за да бъдат прослушани „Ролинг Стоунс“...

След години съпругата на композитора Мередит Уилсън споделя, че сумите, дошли на името на Уилсън като авторски права, благодарение на изпълнението на „Бийтълс“ на песента „Till There Was You“ надхвърлят приходите от правата, получавани през годините от целия спектакъл „Мюзикмен“ и неговата филмова версия, колкото и странно днес да изглежда някому това.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50
Богдана Карадочева

Среща с българската музика от 50-те и 60-те

От ефира на "Нашият ден" певицата Богдана Карадочева отправя покана към всички любители на хубавата българска песен. Тази вечер, 18 ноември, от 18 часа в зала 3 на НДК предстои концертът "Първите в естрадата". Благотворителният бенефис–спектакъл ще представи звездите на десетилетието 1953-1963 – според мнозина времето, през което са създадени повечето..

публикувано на 18.11.19 в 13:03