Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: В Скопие разчитат, че някой по-силен ще ни принуди да загърбим националния си интерес

България ще каже "не" на опитите да се краде и фалшифицира българската история

| обновено на 17.11.20 в 09:47
Снимка: БТА

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн. Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие. Ще отвори ли страната ни вратата пред европейското членство на Република Северна Македония в последния момент?

"Македония е националният идеал на България, а в края на краищата всяка нация трябва да има един идеал" – това е цитат от "Дейли телеграф" от 1924 г., с който започва книгата на Красимир Каракачанов "ВМРО – история на една борба" 2013.

Темата коментира в "Нашият ден" Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:

"Мисля, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока. България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония." – Каракачанов напомни, че президентът Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София. 

"Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватско, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения."

Каракачанов изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония – ляв или десен (като генезис той е проюгославски, просръбски елит и досега) – е отговарял с враждебни действия. Той даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници. Пазят се от 90-те години протоколи за изземване на български вестници... административни присъди... "И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят, с цел да насажда омраза към българите и България."

"България всъщност казва "не" не на Република Македония и на нейните граждани, България ще каже "не" на този език на омразата, "не" на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история." 

Вицепремиерът подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г. "Политиката на Македония не се измени ни на йота – освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри – продължават фалшификациите на българската история... Ние им казахме: "С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим". В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес."

"Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще. Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС и се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи. С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже "не", докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България." – категоричен беше Красимир Каракачанов.

Повече подробности чуйта в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13