Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мирослав Джоканов, господар на своята съдба

Мирослав Джоканов, създателят на приложението "Школо", което промени начина на работа на училищната система, гостува на рубриката "Главен герой".

"Школо" премахна хартиените дневници и ангажира родителите чрез публикуване на известия директно в смартфоните на родителите. "Школо" дава бърз и лесен достъп до резултатите на децата и предоставя възможности за онлайн записване и проследяване на извънкласни дейности от вкъщи или от работното място. 

Но голямата цел на Джоканов е да освободи учителите от административната работа и бумащината, за да могат пълноценно да се посветят на децата и преподаването.

За да създаде "Школо", Джоканов напуска добре платена работа в голяма софтуерна фирма и на риск с трима души създава екип. За една година "Школо" обхваща 500 училища, има 300 000 потребители. Компанията работи денонощно работим, но Джоканов не пести усилия, тъй като вярва в посоката, която е предприел.

Миро се определя като човек, който е изключително упорит и фокусиран върху целите, които си е поставил. Син е на Олег Джоканов и Рахиля Чегебаева и е третото дете в семейството. Роден е на 8 декември 1987 година в Узбекистан. 

Детството му минава във видинския квартал "Илюшин". Учи в Математическа гимназия във Видин. През 2006 година е приет в Софийския университет "Свети Климент Охридски“, специалност "Софтуерно инженерство". По-късно придобива магистърска степен по "Управление на ИТ услуги“. През 2011 г. печели стипендия за бизнес обучение "Предприемачество и иновации" в САЩ. 

Връщайки се в България, прави два неуспешни опита за собствен бизнес. Това не го разочарова, напротив, вече си е научил урока, а той е, че провалът е неминуем път към успеха. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04