Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Джоканов, господар на своята съдба

Мирослав Джоканов, създателят на приложението "Школо", което промени начина на работа на училищната система, гостува на рубриката "Главен герой".

"Школо" премахна хартиените дневници и ангажира родителите чрез публикуване на известия директно в смартфоните на родителите. "Школо" дава бърз и лесен достъп до резултатите на децата и предоставя възможности за онлайн записване и проследяване на извънкласни дейности от вкъщи или от работното място. 

Но голямата цел на Джоканов е да освободи учителите от административната работа и бумащината, за да могат пълноценно да се посветят на децата и преподаването.

За да създаде "Школо", Джоканов напуска добре платена работа в голяма софтуерна фирма и на риск с трима души създава екип. За една година "Школо" обхваща 500 училища, има 300 000 потребители. Компанията работи денонощно работим, но Джоканов не пести усилия, тъй като вярва в посоката, която е предприел.

Миро се определя като човек, който е изключително упорит и фокусиран върху целите, които си е поставил. Син е на Олег Джоканов и Рахиля Чегебаева и е третото дете в семейството. Роден е на 8 декември 1987 година в Узбекистан. 

Детството му минава във видинския квартал "Илюшин". Учи в Математическа гимназия във Видин. През 2006 година е приет в Софийския университет "Свети Климент Охридски“, специалност "Софтуерно инженерство". По-късно придобива магистърска степен по "Управление на ИТ услуги“. През 2011 г. печели стипендия за бизнес обучение "Предприемачество и иновации" в САЩ. 

Връщайки се в България, прави два неуспешни опита за собствен бизнес. Това не го разочарова, напротив, вече си е научил урока, а той е, че провалът е неминуем път към успеха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49