Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да надзърнеш в бъркотията или Сънят на чичо

Снимка: Даниела Манолова

Когато през 1844-а и 1845-а година Достоевски работи върху първия си роман „Бедни хора“, той толкова е съсредоточен върху възможността с написването и публикуването на един роман да се измъкне от финансовите притеснения, че споделя в писмо: „Ако това не стане, ще се обеся“. „Бедни хора“ има голям успех.

Десетилетия по-късно „Сънят на чичо“, въпреки че е написан след петгодишно изгнание в Сибир, паралелно с поредица мрачни произведения, се отличава по тон. Основната история проследява отчаяната борба на провинциално семейство да се измъкне от финансови притеснения и да подобри позицията си в обществото чрез брак на дъщерята със завърнал се след дълго отсъствие застарял богат аристократ и има вкус на фарс.

Режисьорското решение на Кръстьо Бойковски от 1962 година се базира на тази интерпретация на историята и както с избора на прекрасния актьорски състав, така и с цялостното музикално-ритмично решение помага на задълбочаването на комедията и фарса.

„Сънят на чичо“ на Кръстьо Бойковски ни напомня за коментара на Херман Хесе, който докато се наслаждава на романите на Достоевски, заявява, че да го четеш е сякаш „да надзърнеш в бъркотията“.

Създадена стотина години след написването на романа, продукцията „Сънят на чичо“ на Радиотеатъра е среща и с незабравими гласове, правили радиото в България през 60-те години.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиеса за последиците от т.нар „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00

Капаните на непростеното

Веркор е псевдоним на френския писател Жан Марсел Брюлер. Роден е през 1902 г. в Париж. Въпреки че получава инженерно образование, той избира пътя на художник-илюстратор и белетрист. До Втората световна война сътрудничи на редица списания с илюстрации и карикатури на злободневни теми. В началото на войната е мобилизиран. Участва активно и във Френската..

публикувано на 27.11.20 в 13:14

Четири поредни нощи на Мечтателя на Достоевски в 60 минути

Повестта „ Бели нощи“ е едно от сравнително ранните произведения на Достоевски. Публикувана е през 1848. По това време Достоевски е на двадесет и седем години и след успеха на „ Бедни хора“ и критиките към други негови разкази и повести вече е известен млад автор. Ако хвърлим едно око на тогавашните критики за „ Бели нощи“ – те определено..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Фичър за правото да поискаш помощ

Фичърът „ Духовният камък“ на Теодора Димова е създаден през 2010 година върху записи и проучвания, направени в Русе с членовете на църковната общност към църквата „Свети Николай Чудотворец“. Той открива и разказва конкретна човешка история, историята на един човек, изпаднал в страдание и крайна нищета, който се опитва да се приближи и потърси..

публикувано на 19.11.20 в 14:47