Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събирачът на книги

Росен Петков
Снимка: Личен архив

Какво ни казват книгите като културен и исторически артефакт – разказва Росен Петков – колекционер на редки и ценни книги и изследовател на печатни артефакти. Той задълбочено се интересува от материалите за изработването на книгите в своята колекция  – хартията, подвързиите, цялостното оформление и печат. Професионално му амплоа е в сферата на дигиталните изкуства. Също така се занимава с компютърна графика и дизайни – сфера, в която осъществява и преподавателска дейност.

Колекцията си започва да събира първо чрез книги, които придобива по наследство. В последствие започва и сам да закупува книги или да ги получава като подарък от свои приятели библиофили. Петков е с ясното съзнание, че книгата е цяло море и е на мнение, че, ако човек иска сериозно да се занимава с такава колекционерска дейност, е добре да набележи своя тематичен фокус. Неговата любима темата е модернизмът, а в българската литература той открива две направления – ранния модернизъм и сецесион; другия определя като модернизъм със социални нотки, в които се открива желание в България да се привнесат европейски художествени практики. 

Като примери за втория тип Росен Петков определя работата на творци като Гео Милев, Христо Ясенов, Крум Кюлявков, както и модернизмът, който той открива в предвоенния период в изданията на стихосбирките на Никола Вапцаров и др.

Колекцията му наброява повече от 10 000 книжни тела, като сред тя има и старопечатни книги, които показват духа на времето преди Освобождението. Росен Петков поддържа и блог и две фейсбук страници, в които споделя експонатите от своята колекция, както и разяснителни материали към тях. „За старите книги и компютърните изкуства” е посветена на наши интересни издания, а „Bookbinding design” е насочена изцяло към подвързии на книги. 

В разговора на водещата на предаването Ирина Вълчанова с Росен Петков ще научите още и за популярната през средните векове ленена или парцалива хартия и за влезлите по-късно памучна и дървесинна. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът, който умееше да съзерцава

Галерия „Арте“ представя един художник, който заема особено знаменателно място в съвременната художествена култура. Това е художникът Йордан Кацамунски. В момента е подредена цяла галерия от негови творби маслена живопис, която ни среща с едно по-различно и съзерцателно изкуство. Експозицията можа да бъде разгледана до 8 декември 2020 г...

публикувано на 26.11.20 в 11:32

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59

Как България може да се превърне в Науру

Спектакълът „Науру. Монолог на един пътуващ“ се базира върху мотиви от първата книга „Отвъд играта“ на известния журналист и писател Иво Иванов, който живее повече от 20 години в САЩ. Негови произведения за първи път се поставят на театрална сцена.  Актьорите Свежен Младенов и Десислава Спасова участват в тази драматизация на три от разказите на Иво..

публикувано на 25.11.20 в 16:49

Пет минути с Петър Увалиев

Петър Увалиев (1915-1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и арткритик, радиодраматург и преводач, той има над 20 постановки в лондонски театри, участва в..

публикувано на 25.11.20 в 16:39