Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Емил Радев за първите правила на ЕП за регулация на Изкуствения интелект

| обновено на 23.11.20 в 10:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на миналия месец Европейският парламент прие първите правила за регулация на Изкуствения интелект. Какви насоки дават те, обяснява в "Нашият ден" евродепутатът Емил Радев:

"ЕП прие три доклада. Те очертават как Евросъюзът може да регламентира използването на Изкуствения интелект – в областта на етичните стандарти, гражданската отговорност и правата върху интелектуалната собственост. Изкуственият интелект ускори промените в живота ни и през последните години се утвърди като фактор за икономически растеж. Обработвайки големи масиви от данни, свързвайки технологии, ИИ доведе до трансформации, които изискват да действаме значително по-адаптивно."

Налага се бързо да запълним белите петна в настоящото законодателство

"В центъра на правната рамка, която е необходимо да изготвим, са нуждите на хората. Голямо предизвикателство е как да осигурим лостове за контрол, без да спираме растежа, как да защитим европейските граждани, без да ограничаваме прекомерно и бизнеса."

Емил РадевЗаконодателното предложение на ЕК се очаква в началото на следващата година

"Но ЕП е сред първите институции, които отправят препоръки какво следва да включват правилата. Именно единият от докладите призовава ЕК да представи нова нормативна рамка, която да очертае етичните принципи и правните задължения. Трябва да имаме ясни правила, котио да се спазват при разработването, внедряването и използването на ИИ, роботиката, и свързаните с тях технологии, вкл. софуер, алгоритми и данни."

ЕП акцентира и върху отговорността

"Гласуваната законодателна инициатива на колегата от ЕНП Аксел Фос призовава бъдещата рамка за гражданска отговорност да предвиди лицата, управляващи високорискови технологии с ИИ, да носят отговорност в случай на причинени вреди."

Чуйте повече подробности в звуковия файл.  


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04

Консултациите при президента – изводи, въпроси, заключения

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за организацията и провеждането на парламентарните избори с парламентарно и извънпарламентарно представените партии . Определената дата е 4 април 2021 г. Политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Антоний Тодоров коментират в "Нашият ден": Присъствието на медиите  Проф. Румяна Коларова :..

публикувано на 15.01.21 в 13:00