Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коста Каракашян е „лице назаем“ във филма „Добре дошли в Чечня“

Снимка: HBO Go

Документалният филм „Добре дошли в Чечня“ на номинирания за „Оскар“ режисьор Дейвид Франс вече може да бъде гледан в HBO GO. Той разказва за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня.

През 2017 година президентът Рамзан Кадиров поставя началото на операция по „прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора. Започват преследвания, мъчения и убийства на хората с различна сексуална ориентация. Въпреки враждебната обстановка и слабия международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти създава гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване на тези хора в защитен приют, както и за извеждането им от страната.

„Добре дошли в Чечня“ е сниман в стила на разследващите филми, в които камерата проследява ежедневните предизвикателства и рискове, пред които са изправени активистите, решили да спасят застрашените. Филмът представя реалните истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни. В него са показани и разтърсващи видеокадри, които доказват историите им.

Хората, взели трудното решение да напуснат домовете и страната си, за да избягат от геноцида, са представени по новаторски начин. За да могат да споделят личния си опит, без да разкрият визуалната си самоличност, продукцията променя лицата и гласовете им чрез технологията дийпфейк или „лице назаем“, която им осигурява пълна анонимност.

Коста КаракашянЕдин от доброволците, дал своето лице, за да запази самоличността на герой от филма, е Коста Каракашян, режисьор, хореограф и танцьор, част от фондацията Сингъл Степ, която се бори за гласност на проблема.

„Това е една ежедневна борба, сподели той в „Артефир“. Аз каня всеки да види филма, който вече е достъпен и в България, в HBO GO, и да види, че тези истории, нито една от тях няма конкретен край. Дори хората, които успяват да избягат, те са обречени по някакъв начин да се притесняват, да се озъртат и да гледат дали могат да живеят спокойно. На тези хора, които още са там и се укриват, е въпрос на време дали ние като международна общност можем да им помогнем да намерят повече спокойствие и да им помогнем да излязат от тези обстоятелства, които честно казано не изглежда, че ще се променят скоро.“

Световнопризнатият български хореограф се гордее с участието си във филма и с това, което „Добре дошли в Чечня“ е постигнал до този момент.

„Филмът е свършил доста неща досега. Знам, че в Щатите специално е бил пускан на администрацията на президента Тръмп и след този филм те успяват да възложат санкции на Чечня заради нарушаването на тези човешки права. Всъщност има доста конкретни действия, които той е предизвикал. От няколко дни филмът вече е достъпен безплатно и в Русия, в партньорство на BBC и HBO, и е много интересно до какви разговори ще доведе там, когато всеки един човек в Русия може да го гледа свободно, защото знам, че досега доста хора са го гледали незаконно и със сигурност има интерес там, така че може би най-интересното предстои“, допълни Коста Каракашян.

Световната премиера на „Добре дошли в Чечня“ беше на фестивала „Сънданс“ тази година. Филмът спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията „Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин спечели наградата „Теди“ и наградата на публиката „Панорама“ за най-добър документален филм. Телевизионната му премиера пък ще бъде на 3 декември от 22:55 часа по HBO.

В звуковия файл Коста Каракашян разказва повече за сюжета на „Добре дошли в Чечня“ и за поканата да участва във филма, която е получил от продуцентите на документалната продукция.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41